Un sistem sanguin foarte fin din oase, descoperit de un cercetător german

Un sistem sanguin foarte fin din oase, descoperit de un cercetător german
ianuarie 31 14:33 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O rețea de vase de sânge foarte fine care conectează măduva osoasă direct cu periostul a fost descoperită de Anika Grüneboom, un tânăr cercetător care lucrează la Universitätsklinikum Erlangen, din Nurnberg, Germania. Rețeaua furnizează sânge către oase și ajută celulele imune să ajungă rapid la sursele de inflamație.

Deși oasele sunt organe foarte dure, ele au, de asemenea, o rețea densă de vase de sânge în interiorul lor, unde este localizată măduva osoasă, precum și pe exterioar, în periostul care le acoperă. Acesta este motivul pentru care fracturile osoase cauzează adesea sângerări grave.

Ca și în cazul oricărui organ, oasele au nevoie de un flux sanguin închis pentru aceste funcții. În timp ce sângele proaspăt este transportat în organe prin artere, venele transportă sângele uzat înapoi. Structura exactă a acestui flux sanguin închis din oasele lungi nu a fost cunoscut până în prezent”, explică dr. Anika Grüneboom, citată de sciencedaily.com.

Cercetătorii au găsit acum mii de vase de sânge în oasele șoarecilor. Acestea traversează perpendicular pe întreaga lungime a osului compact, așa-numitul os cortic.

Din acest motiv, oamenii de știință le-au numit ”vase trans-corticale” (TCV). Majoritatea sângelui arterial și venos curge prin acest sistem nou descoperit de vase, au mai aflat cercetărorii, ceea ce înseamnă că rețeaua este o componentă centrală pentru alimentarea oaselor cu oxigen și nutrienți.

În plus, autorii au aflat și că sistemul nou descoperit este folosit de celulele imune din măduva osoasă pentru a ajunge în sânge. În cazul bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita, este deosebit de important ca celulele imune să ajungă rapid la sursa inflamației.

Studiile viitoare vor încerca să investigheze rolul vaselor trans-corticale pentru remodelarea normală a oaselor și în boli cum ar fi osteoporoza sau tumori care metastazează în oase.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu