Stilul de viață sănătos poate reduce riscul genetic crescut de a dezvolta Alzheimer

Stilul de viață sănătos poate reduce riscul genetic crescut de a dezvolta Alzheimer
iulie 15 11:25 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Un stil de viață sănătos ar putea reduce riscul genetic de demență, conform unei noi cercetări.

Studiul a fost condus de Universitatea din Exeter și prezentat la Conferința Internațională a Asociației pentru Alzheimer din Los Angeles. Cercetarea a arătat că riscul de demență a fost cu 32 de procente mai mic la persoanele cu un risc genetic ridicat dacă au avut un stil de viață sănătos, în comparație cu cei cu un stil de viață nesănătos.

Participanții cu riscul genetic ridicat și un stil de viață nefavorabil au fost de aproape trei ori mai predispuși să dezvolte demență, în comparație cu cei cu un risc genetic scăzut și un stil de viață favorabil.

“Acesta este primul studiu care analizează cum poți influența riscul genetic pentru demență trăind un stil de viață sănătos. Descoperirile noastre sunt deosebite pentru că arată că putem face lucruri pentru a reduce riscul genetic pentru demență. Un stil de viață sănătos a fost asociat cu un risc scăzut de demență, indiferent de riscul genetic”, a spus autoarea principală dr. Elbieta Kuma de la Școala Medicală a Universității din Exeter, citată de sciencedaily.com.

În studiu s-au analizat date de la 196.383 de adulți europeni cu vârsta de peste 60 de ani existente în rețeaua de la UK Biobank. Cercetătorii au identificat 1.769 de cazuri de demență pe o perioadă de urmărire de opt ani. Echipa a grupat participanții în persoane cu risc genetic pentru demență ridicat, mediu și scăzut.

Pentru a evalua riscul genetic, cercetătorii au analizat datele publicate anterior și au identificat toți factorii de risc cunoscuți pentru boala Alzheimer.

Pentru a evalua stilul de viață, au grupat participanții în categorii favorabile, medii și nefavorabile, în baza dietei lor, activității fizice, fumatului și consumului de alcool. Cercetătorii au luat în considerare lipsa fumatului în momentul studiului, activitatea fizică regulată, dieta sănătoasă și consumul moderat de alcool drept comportamente sănătoase și au descoperit că un stil de viață sănătos a fost asociat cu un risc redus de demență printre toate grupurile cu risc genetic.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu