Un mecanism esențial pentru a detecta anomaliile în cazul fertilizării in vitro, descoperit de cercetători europeni

Un mecanism esențial pentru a detecta anomaliile în cazul fertilizării in vitro, descoperit de cercetători europeni
octombrie 16 12:16 2018 Timp citire articol: 2 minut(e)

ADN-ul eliberat în sânge și în lichidul seminal permite determinarea anomaliilor în spermatozoizi care pot duce la eșecuri în procesul de inseminare artificială sau chiar la avorturi spontane, a descoperit o echipă de cercetători și medici francezi și spanioli. Studiul a fost publicat în ultimul număr al revistei Journal of Gynecology and Women´s Health.

Prin anliza ADN-ului eliberat în sânge și în lichidul seminal se vor putea detecta anomalii ale spermatozoizilor care nu puteau fi constatate prin metodele convenționale folosite până acum.

Aceste anomalii nu împiedică fertilizarea, ci provoacă eșecuri în procesul de inseminare artificială sau chiar avorturi spontane.

Amplasarea normală a ADN-ului, molecula care poartă informația genetică necesară pentru funcționarea normală a fiecărei celule din organism, este în nucleul celulei, iar eliberarea excesivă a acestuia este cauzată în principal de funcționarea deficientă sau moartea diferitelor tipuri de celule din care acesta provine”, a explicat dr. Jan Tesarik, unul dintre autorii lucrării, citat de saludymedicina.org.

În prezent, există metode care ajută la determinarea originii celulare a ADN-ului liber și, astfel, la clarificarea originii patologiei.

Cu toate acestea, în cazul ADN-ului din linia de producție a spermatozoizilor, nu este doar o problemă cantitativă. În perioada formării lichidului seminal din celulele sale precursoare apar schimbări importante în anumite gene: evoluția epigenetică.

Aceste procese nu modifică succesiunea genelor în sine, ci adaugă și factori non-ereditari care determină în ce măsură gena va fi activă sau reprimată în diferitele tipuri de celule.

În fiecare spermatozoid, succesiunea acestor fenomene este importantă pentru dezvoltarea embrionului în mod normal.

„Anomaliile genetice, în general, nu împiedică fertilizarea, dar provoca eșecul de implantare, avorturi spontane sau anomalii la nou-născuți. Analiza amprentei în ADN-ul liber din testicule ne va oferi informații despre eventualele riscuri de acest tip”, a menționat Tesarik.

Noua analiză a ADN-ului liber izolat din lichidul seminal al pacienților cu azoospermie (fără spermatozoizi) este o metodă neinvazivă comparativ cu biopsia testiculară, care poate fi utilă pentru estimarea capacității de a forma embrioni normali și pentru evaluarea eventualelor efecte ale diferitelor tipuri de tratamente.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu