Un nou test de urină pentru cancer de prostată ”poate reduce considerabil necesitatea biopsiilor”

Un nou test de urină pentru cancer de prostată ”poate reduce considerabil necesitatea biopsiilor”
iunie 27 11:10 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Un nou test de urină dezvoltat pentru depistarea cancerului de prostată ar putea revoluţiona tratamentul acestei boli şi i-ar putea scuti pe pacienţi de biopsii.

Noul test este mult mai sensibil în comparaţie cu metodele utilizate în prezent şi poate dezvălui atât nivelul de agresivitate al bolii cât şi momentul în care pacienţii necesită începerea tratamentului.

Testul este conceput atât pentru bărbaţii suspecţi de cancer de prostată, cât şi pentru cei care prezintă un risc mic de a dezvolta boala şi în cazul cărora este suficientă monitorizarea, scrie Agerpres.

Pentru bărbaţii suspecţi de această afecţiune, testul poate indica stadiul acesteia și astfel, pacienţii sunt scutiţi de efectuarea unor teste suplimentare, precum analize de sânge, examen fizic, tomografie sau biopsie.

”Acest test poate reduce considerabil necesitatea biopsiilor”, a declarat pentru Press Association autorul studiului, Shea Connell, de la Facultatea de Medicină a Universităţii East Anglia din Norwich.

De asemenea, testul ”Prostate Urine Risk” (PUR) poate reduce frecvenţa programărilor la medic, de la una pe an la una la cinci ani, în cazul bărbaţilor care sunt monitorizaţi.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au colectat eşantioane de urină de la 537 de bărbaţi şi au analizat expresia a 167 de gene diferite dintre care 35 au fost identificate drept indicatori de risc utili.

“Acest studiu demonstrează faptul că testul nostru de urină poate fi utilizat nu doar pentru diagnosticarea cancerului de prostată fără necesitatea biopsiei invazive, ci şi pentru identificarea nivelului de risc al unui pacient”, a explicat doctor Jeremy Clark din cadrul aceleiaşi facultăţi.

De asemenea testul poate prognoza progresia bolii cu până la cinci ani înainte de a fi detectată prin metode clinice standard și în plus testul a fost în măsură să identifice bărbaţii care prezentau un risc de până la opt ori mai mic de a necesita tratament în termen de cinci ani de la diagnostic, mai susțin autorii cercetării

“Cancerul de prostată este mai degrabă o boală cu care oamenii mor decât din cauza căreia mor. Din păcate, în prezent, ne lipseşte capacitatea de a putea spune care bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată vor necesita un tratament radical şi care nu”, a indicat Connell.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu