Producătorii de medicamente au început anul 2019 cu creşteri de preţuri în Statele Unite pentru mai mult de 250 de produse, printre care se numără şi Humira, cel mai bine vândut medicament din lume. Ritmul creşterii preţurilor a fost însă mai lent decât anul trecut.
Industria farmaceutică a fost presată în 2018 de către preledintele SUA, Donald Trump, pentru a menţine nivelul de preţuri deoarece administraţia americană lucrează la planuri care vizează reducerea costurilor medicamentelor pentru consumatori, pe cea mai scumpă piaţă farmaceutică din lume.
Numărul total al creşterilor de preţuri a scăzut cu aproximativ o treime faţă de anul trecut, când producătorii au crescut tarifele la mai mult de 400 de medicamente, potrivit datelor furnizate de Rx Savings Solutions, scrie Reuters.
Dintre marile companii, Allergan a fost deosebit de agresivă. A crescut preţurile de listă la peste 50 de medicamente şi mai mult de jumătate dintre acestea cu 9,5%, potrivit datelor Rx Savings. Cu toate acestea Allergan a declarat că creşterea medie a preţurilor de listă în portofoliul său este de aproximativ 3,8% în acest an şi că nu se aşteaptă să realizeze vreun beneficiu net din creşterile din acest an din cauza reducerilor mai mari pe care se aşteaptă să le facă clienţilor.
La rândul lor, cei de la AbbVie au majorat cu 6,2 procente preţul de listă al tratamentului de blocare a artritei reumatoide Humira, care a înregistrat vânzări record de aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru 2018.
Mai multe creşteri de preţ sunt aşteptate în această lună. Reuters a scris încă de la sfârşitul anului trecut că aproape 30 de producători de medicamente au notificat agenţiile din California că intenţionează să ridice preţurile de listă ale medicamentelor. Nu toate aceste creşteri au fost anunţate public încă.
Statele Unite, care lasă preţurile medicamentelor să fie reglate de competiţia din piaţă au preţuri mai mari decât alte ţări în care guvernele controlează direct sau indirect costurile, făcându-o astfel cea mai lucrativă piaţă pentru producători.
Ministerul Sănătăţii din SUA a propus însă schimbări de politică comercială care vizează reducerea preţurilor la medicamente şi trecerea mai multor reduceri negociate de către asigurătorii de sănătate către pacienţi.