Premierul francez Édouard Philippe a anunţat 15 măsuri majore în domeniul sănătăţii, între care extinderea autorizaţiei temporare de utilizare a medicamentelor, destinate să crească atractivitatea Franţei în ochii investitorilor internaţionali, care au avut deja reacţii pozitive, potrivit publicaţiei franceze Les Echos.
Una dintre principalele măsuri vizează o simplificare a procedurilor de autorizare a medicamentelor şi terapiilor, precum şi o reducere a termenelor de intrare pe piaţă, pentru a favoriaza inovaţia.
Astfel, perioada între autorizarea unui medicament sau a unui echipament medical şi momentul în care pacieţii au acces la el, care în prezent poate ajunge şi la 500 de zile, va fi scurtată la 180 de zile.
De asemenea, durata testelor clinice urmează să fie redusă cu cinci luni.
Însă cea mai importantă măsură anunţată de guvernul de la Paris este extinderea domeniului de aplicare a autorizaţiei temporare de utilizare, un mecanism unic pe plan mondial ce permite introducerea mai rapidă a anumitor medicamente pe piaţă.
Până acum, autorizarea temporară era permisă doar în cazul primelor indicaţii terapeutice ale unui tratament, însă măsura va fi aplicată în curând şi pentru imunoterapii în cazul cărora, de cele mai multe ori, studiile terapeutice necesită mai multe etape.
În plus, guvernul a fixat o rată anuală minimă de creştere de 0,5% a valorii medicamentelor rambursate de către casa de sănătate şi de 3% în cazul medicamentelor inovative, după un deceniu de scăderi sau de stagnare a bugetului.
Executivul de la Paris a anunţat şi măsuri pentru a creşte cooperarea dintre sectorul public şi cel privat în domeniul sănătăţii.
Astfel, fonduri totale de circa 2 miliarde de euro urmează să fie investite în cercetare-dezvotare în domeniul medical, dintre care un fond de 100 milioane de euro urmează să fie creat de Sanofi şi Bpifrance în scopul finanţării start-up-urilor din sănătate.
Franţa intenţionează să creeze prima bază de date mondială în domeniul sănătăţii, pentru a deveni un lider global în materie de Big Data într-un moment în care tehnologia este tot mai importantă în domeniul sănătăţii.
Marile grupuri din domeniul farmaceutic au reacţionat pozitiv la pachetul de măsuri, iar unele ar putea face investiţii majore în Franţa în următorii ani.
Măsurile au fost luate în contextual în care Franţa începuse să piardă teren în faţa principalilor săi concurenţi din Europa pe o piaţă a industriilor de sănătate aflată în creştere rapidă pe plan mondial.