O nouă strategie de tratament pentru meduloblastom, descoperită de cercetători din SUA

O nouă strategie de tratament pentru meduloblastom, descoperită de cercetători din SUA
septembrie 02 14:09 2019 Timp citire articol: 3 minut(e)

Cercetătorii de la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center au folosit o nouă tehnologie asistată de computer numită transcriptomia celulei unice, ce măsoară mii de celule individuale simultan pentru a identifica tipurile de celule și cascadele moleculare ce conduc la creșterea meduloblastomului.

Într-un studiu publicat în jurnalul “Cancer Cell”, oamenii de știință au raportat că au descoperit noi strategii de tratament pentru boală, ce ar putea ajuta pacienții la lupta împotriva cancerului recurent.

Unul din cele mai comune tipuri de cancer cerebral la copii, meduloblastomul, este de asemenea unul cu cele mai mari șanse de supraviețuire pentru majoritatea copiilor. Din păcate, pentru un subset de pacienți, cancerul rezistă la tratament și recidivează, ajungând mortal.

În cercetarea lor, oamenii de știință au folosit manipularea genetică directă pentru a bloca cascadele genetice și moleculare pe care le-au descoperit în tumorile meduloblastomului. Blocarea genetică-moleculară a oprit creșterea cancerului și a prevenit recidivarea în cadrul unor studii realizate asupra unor șoareci de laborator, susțin cercetătorii.

“Meduloblastomul este condus de un grup divers de tipuri celulare și căi moleculare ce nu au fost înțelese foarte bine. Dar după identificarea declanșatorilor moleculari și a potențialelor celule de la originea inițierii și recurenței tumorii, am determinat prin testări ulterioare că există inhibitori moleculari mici ce pot ținti căile oncogenice ce cauzează inițierea și recurența tumorii”, a spus autorul studiului dr. Q. Richard Lu, director științific la Brain Tumor Center la Cincinnati Children’s, citat de sciencedaily.com.

De asemenea, cercetătorii au identificat noi date prin supunerea tumorilor meduloblastomuui de la animale de laborator aflate în diverse stadii de creșterii tumorii la analiza transcriptomică.

Noua tehnică a generat un set de date extins ce identifică setul complet de secvențe ADN transcrise în fiecare celulă canceroasă. Scanarea a arătat că celulele progenitoare oligodendrocite imature din creier – ce au calități asemnătoare cu celulele stem – cresc necontrolat pentru a forma tumorile meduloblastomului și cascada moleculară ce alimentează cancerul cerebral recurent.

Chiar dacă sunt necesare cercetări preclinice suplimentare înainte de a propune testarea clinică pentru pacienți, studiul arată câteva ținte moleculare ce răspuns la tratamentul combinat cu medicamentele existente, conform autorilor studiului.

O țintă de tratament propusă de studiu este calea moleculară HIPPO-YAP/TAZ, ce poate fi țintită cu un medicament aprobat de FDA deja folosit pentru tratamentul cancerului. Calea este responsabilă de ajutarea programelor de control ce activează sau dezactivează creșterea celulelor pentru a asigura că țesuturile și organele corpului au o mărime și o formă corespunzătoare.

În cazul pacienților cu meduloblastom, calea devine supraactivă, ceea ce cauzează extinderea rapidă a celulelor și creșterea necontrolată lângă partea centrală posterioară a creierului, ce controlează în principal echilibrul și coordonarea.

Altă țintă potențială este calea moleculară MYCN/AURORA kinază, importantă în reglarea structurii celulare adecvate. În cazul celor cu meduloblastom, calea este supraactivă și oprește formarea celulelor ce altfel ar fi fost structurate și ar fi funcționat normal. În schimb, celulele se transformă în celule canceroase.

Cerectătorii lucrează la o prosubstanță ce va ținti altă cascadă moleculară legată de OLIG2, o proteină și un factor de transcripție important în reglarea dezvoltării celulelor oligodendrocite și neuronilor motorii în sistemul nervos central, se mai arată în concluziile cercetării.

Testarea moleculară a arătat că OLIG2 este adesea ridicată în neuroblastomul în stadiu timpuriu și rezistent la tratament. Când OLIG2 este supraexprimată se formează celule canceroase.

O prosubstanță este un compus proiectat ca un compus biologic inactiv ce nu se activează și nu se metabolizează într-o substanță activă specifică până când nu ajunge la partea adecvată a corpului.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu