Încă 113 medicamente, adăugate în Canamed de la 1 octombrie

Încă 113 medicamente, adăugate în Canamed de la 1 octombrie
septembrie 06 12:00 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Ministerul Sănătății a introdus încă 113 medicamente în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) de la 1 octombrie, din care cele mai multe sunt generice, printr-un ordin publicat vineri în Monitorul Oficial.

Noul ordin prevede că, în anexa 1 a ordinului, care cuprinde prețurile din Canamed, după poziția 6.733 se introduc 113 noi poziții (6.734-6.846).

Dintre noile medicamente introduse, 90 sunt generice, iar printre cele inovative sau orfane se numără Besponsa (inotuzumab ozogamicin, DAPP Pfizer) – pentru tratamentul adulților cu leucemie acută limfoblastică recidivată sau refractară (LAL) cu precursori de celule B pozitive pentru CD22 (preț maxim 47.744,44 lei cu TVA pentru 1 flacon cu 1 mg pulbere – 4 ani), Alunbrig 30 mg (brigatinib, DAPP Takeda), pentru pentru tratamentul pacienților adulți cu cancer pulmonar non-microcelular (CPNMC) avansat (13.831,27 lei – 3 ani) și Oncaspar (pegaspargază, DAPP Servier) – componentă a terapiei combinate antineoplazice în leucemia limfoblastică acută (7.627,11 lei – 2 ani).

De asemenea, ministerul a modificat 22 de medicamente din anexa 1, în principal pentru clarifiarea unor neconcordanțe, și a abrogat alte 18 de poziții.

Ultima modificare a Canamed a fost realizată de la 1 septembrie, când Ministerul Sănătății a introdus încă 4 poziții.

Prețurile maxime stabilite de minister în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

Preţurile medicamentelor cuprinse în Canamed sunt valabile până la 1 ianuarie 2020, cu unele excepții, pentru care au fost stabilite alte termene.

Ordinul Ministrului Sănătății prin care s-a realizat prima corecție a prețurilor din Canamed după 2015, care se aplică de la 1 ianuarie 2019, a fost publicat în Monitorul Oficial în 22 noiembrie 2018.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Niciun comentariu!

Poți adăuga unul pentru a porni o conversație.

Adaugă un comentariu