Medicamente anti-HIV, ,,arme” împotriva noului coronavirus din China

februarie 05 14:20 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

În urmă cu două săptămâni, medicii chinezi au confirmat că au dat medicamente anti-HIV pacienților cu coronavirus din Beijing. Până acum 493 de oameni au murit din cauza infecției cu 2019-nCoV și alte 24.597 au fost infectate. Între timp, trei echipe din întreaga lume – China, Australia și Franța – au reușit să cultive coronavirusul în laborator, lucru ar putea duce la identificarea „călcâiului lui Ahile”, iar companiile farmaceutice caută opțiuni de tratament pentru coronavirusul din China.

Medicii chinezi au administrat medicamente antiretrovirale, bazându-se pe rezultatele unui studiu din 2004, publicat după izbucnirea sindromului respirator acut sever (SARS) care a  avut răspunsuri „favorabile”.

Folosite împreună, lopinavir și ritonavir scad cantitatea de celule HIV din sângele unui pacient, eliminând capacitatea virusului de a se reproduce și de a ataca sistemul imunitar. Știind acest lucru, medicii chinezi au combinat, tratamentul cu un alt medicament antiviral numit oseltamivir (Tamiflu), în speranța că acest cocktail poate acționa împotriva noului coronavirus.

Medicii din Singapore – unde există 24 de cazuri – au dat tratament antiretroviral, potrivit declarațiilor lui Tan Chorh Chuan, om de știință tailandez, fără a intra în detalii despre rezultate. ,,Acești agenți  antiretrovirali par a fi eficienți, dar nu putem fi siguri în acest moment”, a declarat acesta, potrivit Medicalxpress.com.

Gan Kim Yong, ministrul Sănătății din Singapore spune însă că cea mai bună abordare este aceea de-a încerca să rămâneți sănătoși, astfel încât sistemul imunitar să vă poată oferi un răspuns puternic în fața acestor coronavirusuri.

În Thailanda, unde există acum 25 de cazuri confirmate, un pacient chinez de 71 de ani a avut test negativ la 48 de ore de la administrarea celor trei medicamente. Cu toate acestea, medicii thailandezi spun că e nevoie de prudență, fiiindcă medicamentele trebuie administrate sub supraveghere atentă din cauza posibilelor reacții adverse.

Studiul din 2004 a arătat că antiretroviralele utilizate la pacienții cu SARS au avut „beneficii clinice substanțiale”, însă studiile aleatorii pe 41 de pacienți cu coronavirus au arătat „limitări”, potrivit cercetărilor publicate în revista The Lancet pe 24 ianuarie. Alte studii se arată „promițătoare”, iar acum un nou studiu clinic a început în Wuhan.

,,Pacienților diagnosticați cu gripă comună li se recomandă adesea un medicament antiviral cunoscut în sub numele de Tamiflu. Dar gripa sezonieră este foarte diferită de coronavirusul chinezesc”, a declarat Sylvie van Der Werf, de la Institutul Pasteur din Paris.

Firmele farmaceutice caută opțiuni de tratament

Compania Gilead lucrează cu autoritățile chineze  și au demarat studii clinice pentru a determina dacă remdesivir – un medicament utilizat pentru a trata SARS – este eficient. De asemenea, sunt în curs de dezvoltare  tratamente complet noi pentru a ucide virusul Wuhan.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA este parteneriat cu Regeneron Pharmaceuticals pentru a dezvolta anticorpi monoclonali pentru combaterea infecției cu acest coronavirus, o clasă de medicamente folosite cu succes pentru a ridica ratele de supraviețuire în rândul pacienților Ebola.

Între timp, trei echipe din întreaga lume – în China, Australia și Institutul Pasteur din Franța – au reușit să cultive coronavirusul în laborator, lucru ar putea duce la identificarea „călcâiului lui Ahile”.

scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu