O meodă care ar putea bloca evoluția osteoartritei, descoperită de cercetători canadieni

O meodă care ar putea bloca evoluția osteoartritei, descoperită de cercetători canadieni
octombrie 12 10:58 2018
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O echipă de cercetători din Canada a descoperit un agent inovator de blocare, care poate opri degenerarea cartilajului când este injectat în articulații și stopa, în acest fel, evoluția osteoartritei, relatează medicalnewstoday.com.

Noul studiu, prezentat în Annals of the Rheumatic Diseases, arată că cercetătorii au dezvoltat un compus care blochează molecula microARN-181a-5p, responsabilă cu provocarea inflamațiilor, descompunerea cartilajului și epuizarea colagenului.

În prezent nu există niciun tratament eficient pentru a opri progresia osteoartritei, ci doar tratamente care atenuează simptomele, cum ar fi durerea.

Însă noul studiu al cercetătorilor din Canada ar putea reprezenta un prim pas în vederea dezvoltării unui tratament care să blocheze evoluția bolii.

Anterior echipa condusă de Mohit Kapoor, director de cercetare în domeniul artritei la University Health Network din Toronto, Canada, a descoperit că o moleculă numită microARN-181a-5p are un rol ”critic” în distrugerea articulațiilor.

Ulterior, echipa a testat dacă un agent de blocare poate contracara această moleculă dăunătoare.

Pentru acesasta, cercetatorii au testat potențialul terapeutic al așa-numitelor oligonucleotide blocante cu acid nucleic-antisens (LNA-ASO) la rozătoare, culturi celulare și mostre de țesut de la persoane cu osteoartrită.

În urma testelor realizate în laborator, cercetătorii au ajuns la concluzia că un factor blocant denumit ”LNA-miR-181a-5p ASO” este eficient.

Când acesta este injectat în articulații, factorul blochează activitatea distructivă provocată de microARN-181-5p și oprește degenerarea cartilajului.

În acest studiu, cercetătorii furnizează “prima dovadă că injectarea intra-articulară a LNA-miR-181a-5p ASO in vivo poate atenua degenerarea cartilajului în osteoartrită“, potrivit autorilor studiului.

În curând, echipa intenționează să înceapă studii de siguranță și studiile clinice cu pacienți.

Osteoartrita este o afecțiune progresivă care afectează oasele și cartilajul din articulații. Deși apare cel mai adesea în mâini, șolduri și genunchi, osteoartrita poate afecta și coloana vertebrală. Pe plan mondial, osteoartrita este cea mai răspândită formă de artrită.

 

 

 

 

 

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu