Oprirea mișcării celulelor tumorale poate stopa răspândirea cancerului, arată un nou studiu realizat în SUA

Oprirea mișcării celulelor tumorale poate stopa răspândirea cancerului, arată un nou studiu realizat în SUA
noiembrie 23 11:00 2018 Timp citire articol: 3 minut(e)

Noi perspective asupra modului în care se deplasează celulele din tumori ar putea ajuta semnificativ la dezvoltarea tratamentelor pentru prevenirea răspândirii cancerului. Folosind un model experimental, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, din Minneapolis, au oprit răspândirea celulelor canceroase, chiar și după ce acestea și-au schimbat modul de mișcare.

Șansele de a elimina cancerul sunt mult mai mari dacă boala nu s-a răspândit mai departe de tumoarea primară.

Noul studiu, prezentat în publicația Nature Communications, ar putea însemna un pas mare înainte în tratamentul cancerului, scrie medicalnewstoday.com.

Cercetării au creat în laborator versiuni ale unui mediu propice pentru tumori și au observat mișcarea celuelor canceroase în interiorul acestora. În paralel, prin folosirea unor medicamente, au încercat oprirea procesului prin care celulele intervin în mecanismele cu rol motor, generând mișcare.

Spre surprinderea oamenilor de știință, celulele au trecut la o metodă complet diferită de mișcare, asemănându-se cu niște ”pietre curgătoare”.

Celulele canceroase sunt foarte active. Nu ne așteptam ca celulele să-și schimbe mișcarea”, remarcă autorul studiului, dr. Paolo P. Provenzano, profesor asociat la departamentul de inginerie biomedicală de la Universitatea din Minnesota.

Țintind medicația asupra ambelor modele de mișcare a celulelor, cercetătorii au oprit deplasarea celulelor.

Dr. Provenzano spune că este ”ca și cum le-am fi distrus GPS-ul, iar acestea nu au mai găsit autostrada. Celulele doar au stat acolo fără să se miște”.

Metastaza este un proces complex cu mai multe etape. În fiecare dintre ele, este nevoie ca anumite condiții să fie îndeplinite înainte de a progresa cancerul.

De exemplu, în timpul invaziei țesuturilor vecine, celulele din tumoare, cât și micro-mediul acestora – sau matrița extracelulară -, sunt supuse unor schimbări majore.

Majoritatea celulelor au abilitatea de a se mișca prin matrița extracelulară din jurul lor, din cauza unui feedback complex, cunoscut sub numele de îndrumare de contact.

Oamenii de știință au observat această îndrumare în mai multe ipostaze, spre exemplu în vindecarea rănilor sau generarea și regenerarea organelor.

Dr. Provenzano și echipa lui spun că această îndrumare de contact ajută, de asemenea, celulele canceroase să urmeze o anumită cale în tumori, asemenea unor șabloane de îndrumare către ”autostradă” pentru invazia celulelor canceroase.

Rata de supraviețuire tinde să fie mai mică la oamenii cu tumori ce prezintă multe din aceste șabloane.

Autorii noului studiu admit că va mai dura o perioadă până ce comunitatea medicală va înțelege complet cum aceste celule canceroase reușesc să se ghideze.

Pentru a investiga cum celulele recunosc și urmează aceste căi, echipa a creat medii 2D ce mimează șabloane ale îndrumării în tumori.

Lucrând cu aceste medii, se diminuează considerabil timpul necesar pentru realizarea studiului.

Folosind această rețea de medii artificiale, am fost capabili să testăm sute de mișcări ale celulelor în doar câteva ore, făcând radiografia unei tumori”, explică autorul dr. Erdem D. Tabdanov, care de asemenea lucrează în departamentul de inginerie biomedicală al Universității din Minnesota.

Echipa are intenția de a testa metoda pe diferite tipuri de cancer, apoi să facă teste pe animale. Dacă acestea dau rezultate, în următorii ani s-ar putea trece la studii pe pacienți. 

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu