Un medicament experimental pentru calmarea durerilor de osteoartrită, dezvoltat în comun de grupurile farmaceutice Pfizer şi Eli Lilly, a înregistrat rezultate pozitive în testele finale şi va fi lansat în curând pe piaţă, având şanse să devină o alternativă viabilă la opiacee, relatează Reuters.
Folosirea de opiacee pentru calmarea durerilor a luat proporţii în Statele Unite, astfel că producătorii farmaceutici încearcă să găsească alternative mai sigure şi care să nu creeze dependenţă pentru persoanele care suferă de dureri.
Medicamentul, numit tanezumab, face parte dintr-o categorie de calmante care se concentrează pe factorul de creştere a nervului, o proteină cu rol în dezvoltarea celulelor din nervi, care este în prezent evaluată şi pentru eventuale tratamente pentru durerile de spate şi pentru cele asociate cancerului.
Autorităţile de reglementare din SUA au eliminat în 2015 o interdicţie privind terapiile ce se concenterează pe factorul de creştere a nervului, impusă anterior din cauza unor îngrijorări că astfel de tratamente pot înrăutăţi situaţia unor pacienţi.
Testele au arătat că pacienţii cu osteoartrită care au primit două doze de tanezumab au înregistrat o îmbunătăţire demonstrabilă statistic a a funcţiilor fizice şi a stării generale, astfel că tratamentul a îndeplinit ţintele fixate.
Datele preliminare indicaseră deja că medicamentul este în general bine tolerat de către pacienţi, în condiţiile în care doar 1% dintre ei au întrerupt tratamentul ca urmare a unor efecte adverse.
Companiile Pfizer şi Lilly au încheiat un accord în valoare de 1,8 miliarde de dolari în 2013 pentru a dezvolta şi a comercializa în comun calmantul tanezumab pentru mai multe tipuri de dureri.
Pfizer estimează deja că vânzările generate de noul calmant ar putea atinge 283 milioane dolari în 2020 doar pentru partea sa din afacere.
Osteoartrita este cea mai răspândită formă de artrită şi afectează circa 20 de milioane de persoane doar în Statele Unite.
Din cauza lipsei unor alternative eficiente, pacienţii cu dureri mari cauzate de artrită sau de cancer preferă cel mai adesea să folosească opiacee. În medie, 115 americani mor zilnic din cauza supradozei de opiacee.
Gigantul farmaceutic american Pfizer a anunţat recent că îşi separă activităţile în trei divizii distincte, între care şi una pentru servicii de sănătate, o activitate pe care încearcă să o vândă.
Anunţul a venit la doar o zi după ce compania a precizat că amână majorarea preţurilor medicamentelor cu şase luni, după ce a fost criticată dur de preşedintele Donald Trump pentru scumpirea unor produse.