Țările africane cu venituri mici plătesc prețuri chiar și de 30 de ori mai mari pentru medicamente decât statele dezvoltate

Țările africane cu venituri mici plătesc prețuri chiar și de 30 de ori mai mari pentru medicamente decât statele dezvoltate
iunie 24 14:55 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Țările africane în curs de dezvoltare plătesc mult mai mulți bani pentru medicamente mai puțin eficiente decât statele bogate, în principal din cauza funcționării deficiente a piețelor și a lipsei concurenței, potrivit unui expert în sănătate, citat de BBC.

Astfel, în țări precum Zambia, Senegal și Tunisia, medicamente oblișnuite, precum paracetamolul, pot costa de până la 30 de ori mai mult decât în ​​Marea Britanie sau Statele Unite.

Piața de medicamente din țările mai sărace “nu funcționează”, a spus Kalipso Chalkidou de la Centrul pentru Dezvoltare Globală. Ea a mai precizat că “concurența este ruptă” din cauza unui “lanț de aprovizionare concentrat”, informează bbc.com.

Kalipso Chalkidou, directorul politicii globale a sănătății din cadrul organizației, a autorizat un raport privind achizițiile de medicamente, care a concluzionat că țările cu economie mică și mijlocie cumpără o gamă mai mică de medicamente, ceea ce duce la o concurență, o reglementare și o calitate mai slabă.

Țările mai bogate, datorită banului public și procedurilor stricte care reglementează procesul de cumpărare de medicamente, pot procura medicamente mai ieftine, în timp ce țările mai sărace tind să cumpere cele mai scumpe medicamente, mai degrabă decât produse farmaceutice fără marcă mai ieftine, care reprezintă 85% din piață în Marea Britanie și SUA.

Pe de altă parte țările foarte sărace nu sunt afectate atunci când donatorii străini achiziționează medicamente în numele lor, ceea ce înseamnă că medicamentele lor fără prescripție medicală rămân la un cost redus.

Țările cu venituri mici și mijlocii “au o capacitate redusă de a negocia prețurile și de a asigura produse de calitate” și există multe limitări, adesea datorate impozitelor și corupției. Totodată reglementarea mai puțin strictă înseamnă că medicementele nu au o calitate la fel de ridicată.

Raportul recomandă o mai bună cooperare la nivel mondial și reformarea politicii Organizației Mondiale a Sănătății, precum și a politicii țărilor vizate pentru îmbunătățirea practicilor de achiziții.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu