Un nou antimicrobian dual a obținut rezultate pozitive în tratamentul pneumoniei nosocomiale într-un studiu clinic

Un nou antimicrobian dual a obținut rezultate pozitive în tratamentul pneumoniei nosocomiale într-un studiu clinic
octombrie 03 14:53 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Combinația medicamentelor antimicrobiene ceftolozane și tazobactam, vândută sub numele comercial Zerbaxa de către Merck, este o opțiune sigură și eficientă pentru pneumonia nosocomială, conform rezultatelor unui studiu clinic pe baza căruia s-a obținut autorizația pentru punerea pe piața din Statele Unite.

Pneumonia nosocomială este o infecție comună, gravă dobândită în spitale și pentru tratarea ei sunt necesare urgent noi opțiuni de terapie, au notat cercetătorii în ”The Lancet Infectious Diseases”.

Ceftolazone reprezintă cephalosporin și tazobactam și este un inhibitor beta-lactamazei. Studiul, de fază III, a inclus 726 de adulți ventilați mecanic cu pneumonie nosocomială gram-negativă dintre care 362 de persoane au fost alocate aleatoriu pentru tratamentul cu ceftolozane-tazobactam și meropenem (1 g infuzat timp de o oră la fiecare opt ore).

În cazul acestei populații, ratele de mortalitate din toate cauzele la 28 de zile (punctul final primar) au fost similare în cazul ceftolozane/tazobactam și meropenem (24% și respectiv 25,3%). De asemenea, nu au existat diferențe între grupuri în ceea ce privește punctul final secundar de vindecare clinică la vizita între 7 și 14 zile după sfârșitul terapiei (54% și respectiv 53%).

”Ceftolozane-tazobactam a fost astfel non-inferior față de meropenem în termenii mortalității la 28 de zile din orice cauze sau vindecării clinice”, au scris dr. Elizabeth Rhee și colegii săi, citați de Reuters.

Ceftolozane-tazobactam a fost bine tolerat și nu au fost identificate probleme legate de siguranță, nici măcar la doza de 3 g utilizată în studiu, mai mare decât doza de 1,5 g aprobată pentru alte indicații, au notat cercetătorii.

Ceftolozane-tazobactam în doză ridicată poate fi folosit pentru tratarea pneumoniei nosocomiale cauzate de P aeruginosa (inclusiv tulpinile rezistente la mai multe substanțe, Enterobacteriaceae (cele producătoare de beta-lactamază de spectru extins) și alți patogeni gram-negativi, se mai arată în concluziile cercetării.

Conform autorilor, acest studiu are câteva puncte forte, inclusiv o mărime semnificativă a mostrei, proceduri corespunzătoare, stratificarea alocării prin diagnostic (pneumonia asociată cu ventilația versus pneumonia ventilată dobândită în spital) și chiar alocarea în funcție de regiunea geografică.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu