Pacienţii cu insuficienţă cardiacă au o speranţă de viaţă mai mare în cazul în care sunt vaccinaţi pentru gripă, arată un studiu realizat în Danemarca.
Persoanele cu insuficienţă cardiacă au riscuri mai mari de a dezvolta complicaţii ale gripei, potrivit specialiştilor.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a analizat datele de la un total de 134.048 de persoane care au primit recent un diagnostic de insuficienţă cardiacă.
Cercetătorii au adunat informaţiile din mai multe registre naţionale care stochează date despre diagnostice, prescripţii ale medicilor şi cauze ale decesului. Studiul a analizat date pentru o perioadă de 12 ani, din 2003 până în 2015, scrie medicalnewstoday.com.
Cei mai mulţi medici consideră că vaccinările reprezintă o modalitate sigură şi eficientă de a proteja persoanele împotriva gripei. Vaccinul, administrat de obicei sub forma unei injecţii, conţine cantităţi mici de virusuri gripale inactive.
Aceste virusuri nu sunt dăunătoare în această stare, ci forţează corpul uman să producă anticorpi pentru a lupta împotriva lor. Astfel, atunci când virusul intră în organism, acesta este imunizat.
Anumite categorii de persoane au, însp, riscuri mai mari de a suferi complicaţii legate de gripă sau chiar de deces. Printre acestea se numără persoanele cu vârsta peste 65 de ani, gravidele şi pacienţii cu afecţiuni medicale, cum ar fi bolile de inimă.
Noul studiu a constatat, în primul rând, că proporţia persoanelor cu insuficienţă cardiacă vaccinate pentru gripă a crescut de la 16% în 2003 până la 52% în 2015.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că vaccinarea pentru gripă este asociată cu un risc de deces prematur mai mic cu 18%.
Studiul a stabilit că vaccinarea anuală împotriva gripei, după un diagnostic de insuficienţă cardiacă, a avut ca efect reducerea cu 19% a mortalităţii generate de boli cardiovasculare şi a deceselor din orice alte cauze la pacienţii vaccinaţi în comparaţie cu persoanele nevaccinate.
Administrarea anuală a vaccinului a dus şi la o reducere cu 8% a riscului de deces din cauze cardiovasculare şi a generat un risc cu 13% mai mic de deces din alte cauze la persoanele vaccinate.
Factorul cel mai important identificat de cercetători a fost, însă, momentul adiministrării vaccinului gripal.
Echipa a constatat o reducere mai importantă a numărului de decese din cauze cardiovasculare la pacienţii care au primit vaccinul la începutul sezonului de gripă - de obicei în lunile septembrie sau octombrie -, comparativ cu pacienţii vaccinaţi mai târsiu, în noiembrie sau decembrie.