Există state europene care din importul paralel de medicamente realizează economii de miliarde de euro. Cum stă România la exportul şi importul paralel de medicamente, în condiţiile în care se confruntă din ce în ce mai des cu lipsuri, care sunt miturile legate de distribuţia paralelă, aflaţi de la farmacist Coralia Kreyer, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), din materialul VIDEO.
Distribuitorii paraleli nu necesită aceleaşi autorizaţii ca şi producătorii farmaceutici
,,Este adevărat că nu necesităm aceleaşi autorizaţii ca şi producătorii de medicamente, deoarece noi distribuim medicamente care sunt deja autorizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului sau de către Agenţia Europeană a Medicamentului centralizat. Noi distribuim aceste medicamente printr-o procedură simplificată”, a declarat farm. Cora Kreyer pentru 360medical.ro.
De altfel, distribuitorii europeni de medicamente susţin că operează cu medicamente sigure, a căror calitate este ,,cea a medicamentelor originare distribuite direct, cu unele mici diferenţe în ceea ce priveşte ambalarea”.
Unele state europene fac economii majore prin importul paralel de medicamente
,,Există ţări care realizează economii majore bugetelor statelor respective prin aceste importuri paralele. Sunt cunoscute cazuri precum Germania care are o cotă de import legală impusă farmaciilor, deci acestea trebuie să achiziţioneze medicamente în procent de 5% anual din import paralel, tocmai pentru a crea economii. Este vorba de economii de miliarde de euro. Sunt ţări precum Polonia care creează economii anuale de 30 milioane de euro din import paralel, deşi importul paralel nu este nici în Polonia încă rambursat. Deci, nu este vorba de o imoralitate, cu atât mai mult cu cât şi noi ADEM, companiile membre, am importat în situaţii de criză cunoscute din România medicamente din alte state membre chiar la preţuri mai mici, contribuind la reducerea deficitului şi discontinuităţilor în aprovizionarea din România”, a precizat preşedintele ADEM.
Distribuţia paralelă nu generează creşteri ale preţurilor medicamentelor, dimpotrivă determină o scădere a preţului medicamentului originar. Mai mult, Cora Kreyer a ţinut să sublinieze că exportul paralel nu a fost cauza discontinuităţilor şi a penuriei de medicamente din ţara noastră.
,,Se cunoaşte problema retragerilor masive de medicamente din ultimii ani în România, în principal de generice. Lipsurile majore la nivel global şi european se înregistrează la nivelul genericelor. O cotă foarte mică de generice e cea pe care noi o distribuim paralel. În situaţia unor crize de medicamente am explorat oportunităţile de import paralel şi chiar am venit în sprijinul pacienţilor cu medicamente esenţiale, unele antiepileptice, oncologice, citostatice, deci nu putem fi folosiţi decât pentru a redresa aceste situaţii de deficit”.
Aflaţi care sunt cele mai importante cifre din importul paralel de medicamente, precum şi alte date interesante despre exportul paralel în partea a doua a interviului VIDEO cu farm. Cora Kreyer, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) va fi difuzat miercuri, 29 ianuarie 2020 pe siteul 360medical.ro.