Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit în principal în băuturi răcoritoare de zeci de ani. Recent, acesta a fost clasificat drept „potenţial cancerigen pentru oameni” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
O petiţie pentru interzicerea controversatului îndulcitor artificial aspartam, potenţial periculos pentru sănătate, a fost lansată marţi de organizaţia internaţională non-profit Foodwatch, Liga franceză împotriva cancerului şi aplicaţia franceză de nutriţie Yuka.
Petiţia este adresată Comisiei Europene şi mai multor state membre ale Uniunii Europene.
„Nu este timp de pierdut. Inacţiunea guvernelor şi a Europei în ultimul an şi jumătate este intolerabilă”, a declarat într-un comunicat Natacha Cingotti, strateg principal de campanii la Foodwatch International.
Scopul declarat al acestei petiţii, distribuită în 11 ţări europene (Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Irlanda, Luxemburg, Ţările de Jos, Regatul Unit şi Elveţia) este „să exercite presiune asupra instituţiilor europene pentru a interzice acest aditiv şi să solicite statelor membre ale Uniunii Europene să ia măsuri" de precauţie, conform unui comunicat comun.
Prezent în peste 6.000 de produse, potrivit Foodwatch, în special în aşa-numitele băuturi răcoritoare fără zahăr, iaurturi 0% sau gume de mestecat, aspartamul este autorizat în Franţa din 1988 şi a stârnit dezbateri cu privire la riscurile pe care le-ar putea prezenta acest îndulcitor artificial asupra sănătăţii,
„Un aditiv cu atât de multe riscuri nu are ce căuta în alimentele sau băuturile noastre”, a adăugat ea, îndemnând factorii de decizie europeni să ne «protejeze».
Unele studii studii au remarcat riscul de diabet şi de naştere prematură asociat consumului de aspartam.
Aditivul, care poate fi identificat pe etichete prin numărul E 951, a fost reevaluat în 2013 de EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, responsabilă cu evaluarea produselor de pe piaţa alimentară europeană.
Potrivit unui raport Foodwatch privind aspartamul, publicat de asemenea marţi şi citat de AFP, „aproape trei sferturi dintre studiile privind aspartamul considerate sigure de către EFSA au fost finanţate sau influenţate de industria (agroalimentară), ceea ce pune sub semnul întrebării credibilitatea evaluării riscurilor şi, prin urmare, aprobarea aspartamului" de către instituţia europeană.
La sfârşitul anului 2019, aceste trei entităţi de apărare a drepturilor consumatorilor şi sănătăţii au lansat împreună o campanie împotriva sărurilor de nitriţi din alimente, din cauza rolului acestora în apariţia unor cancere digestive, campanie care a avut efecte asupra unor producători care şi-au modificat reţetele.
Foodwatch a colaborat cu Yuka, o aplicaţie mobilă care scanează codurile de bare ale produselor alimentare şi cosmetice şi le clasifică în funcţie de impactul lor asupra sănătăţii.
„Un procent de 95% dintre utilizatorii Yuka spun că au încetat să mai cumpere produse care conţin aditivi controversaţi datorită aplicaţiei”, a declarat Julie Chapon, director general al Yuka.
„Acum dorim să le dăm mai multă putere consumatorilor, astfel încât să poată acţiona ca o pârghie pentru interzicerea acestui aditiv riscant”.
Aplicaţia spune că are 45 de milioane de utilizatori în Europa.
În medie, 40 % dintre europeni au declarat că consumă aspartam, Spania, Belgia şi Ţările de Jos înregistrând un consum mai ridicat, conform unui studiu realizat în şapte ţări şi comandat de Foodwatch.
În toate ţările, majoritatea respondenţilor au fost de acord că aspartamul ar trebui să fie interzis din alimente ca măsură de precauţie până când siguranţa sa poate fi garantată.
Aspartamul a fost clasificat drept „posibil cancerigen pentru oameni” de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a OMS în iulie 2023.
Asta înseamnă că există dovezi limitate care îl leagă de cancer la animale şi oameni, în special de cancerul hepatic.
IARC recomandă limitarea aportului zilnic de îndulcitor artificial la 40 mg/kg greutate corporală, ceea ce ar reprezenta aproximativ douăsprezece doze de băuturi răcoritoare fără zahăr pentru un adult care cântăreşte 70 kg.
Citeşte şi:
Studiu: Consumul de îndulcitori artificiali, asociat cu riscul de cancer
Un studiu sugerează o posibilă legătură între îndulcitorii artificiali şi bolile de inimă