Guvernul ar putea adopta marţi un act normativ care va permite desfăşurarea rezidenţiatului şi în spitale militare şi private

Guvernul ar putea adopta marţi un act normativ care va permite desfăşurarea rezidenţiatului şi în spitale militare şi private

Guvernul ar putea adopta, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă (OUG) care va permite desfăşurarea rezidenţiatiatului şi în spitale militare şi private, potrivit vicepremierului Ralua Turcan, care a argumentat că astfel vor fi eliminate „monopolurile” marilor centre universtitare privind rezidenţiatul. 

„S-a discutat despre rezidenţiat. După cum bine cunoaşteţi, rezidenţiatul s-a desfăşurat fără probleme, în condiţiile în care a fost crescut numărul de locuri, şi de asemenea, mâine, evaluăm elaborarea unei OUG cu privire la desfăşurarea rezidenţiatului în toate spitalele din România, pentru că până în momentul de faţă, asistam la monopoluri legate de rezidenţiat, în doar câteva centre universitare”, a afirmat Raluca Turcan, citată de Mediafax.

Vicepremierul a explicat că măsura vine în ajutorul tinerilor care vor să performeze în sistemul medical românesc.

„Prin ordonanţa pe care intenţionăm să o dăm mâine (marţi - n.r.), practic, permitem şi Spitalului Militar, spitalelor militare din ţară, spitalelor judeţene, spitalelor private, să poată să desfăşoare examene de rezidenţiat, astfel încât tineri care sunt finanţaţi prin locurile obţinute la rezidenţiat, să poată să facă practică în spitale, să poată să-şi pună la dispoziţia sistemului medical românesc cunoştinţele şi munca pe care pot să le depună”, a spus Turcan.

Anterior, şi secretarul de stat Horaţiu Moldovan din Ministerul Sănătăţii a sugerat că rezidenţiatul în spitale private se află în atenţia ministerului.

Un număr de 8.876 de candidaţi au susţinut duminică, 8 decembrie, concursul de rezidenţiat, considerat esenţial pentru viitoarea lor carieră, în condiţiile în care au fost scoase la concurs 4.710 locuri şi posturi.

La fel ca în anii trecuţi, concursul s-a desfăşurat în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Din numărul total de candidaţi, absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, cei mai mulţi – 3.259 sau 36,7% – au susţinut examenul la Unitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” din Bucureşti.

Anul acesta sunt scoase la concurs 4.710 locuri şi posturi pe cele trei domenii de pregătire: 3.960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 locuri la medicină dentară, 256 la farmacie şi 96 de locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie ( MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI).

viewscnt