Ministerul Sănătăţii intenţionează să reorganizeze serviciile de sănătate din România şi să implementeze noi politici din fonduri europene, în cadrul unui proiect în valoare de 3,7 milioane euro.
Proiectul, numit “Crearea cadrului strategic şi operaţional pentru planificarea şi reorganizarea la nivel naţional şi regional a serviciilor de sănătate” şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, are un buget total de 17,47 milioane lei (3,7 milioane euro), din care 14,67 milioane lei asistenţă financiară nerambursabilă, şi o durată de implementare de 36 luni, până la 16 octombrie 2022.
Obiectivul general al proiectului este de a întări capacitatea sectorului de sănătate, de a formula şi implementa politici de sănătate pentru asigurarea accesului echitabil la servicii de sănătate de calitate, de a reduce inegalităţile importante existente în sănătate, şi de a optimiza utilizarea resurselor în serviciile de sănătate în condiţii de cost-eficacitate crescută folosind medicina bazată pe dovezi, cât mai apropiate de nevoile individului şi comunităţii.
“Obiectivul nostru este acela de a întări capacitatea sistemului sanitar. E nevoie să răspundem nevoilor pacienţilor şi comunităţii. Vom regândi politica din sistemul sanitar şi vom emite mai multe documente strategice şi operaţionale pentru implementarea acestor deziderate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, citat în comunicat.
În urma proiectului va fi evaluată implementarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020 şi va fi elaborată o nouă strategie pentru perioada 2021-2027, care va cuprinde propunerile de politică publică în domeniul sănătăţii şi va reprezenta fundamentul pentru prioritizarea şi programarea utilizării fondurilor europene în următorul cadru bugetar.
Totodată, prin proiect vor fi actualizate Planurile Regionale de Servicii de Sănătate, documente strategice ce vor include obiective şi măsuri pentru organizarea reţelelor regionale de servicii de sănătate, dintre care unele noi, iar altele preluate din variantele în vigoare.
Proiectul prevede, de asemenea, elaborarea a 5 masterplanuri regionale de servicii de sănătate (MRSS) potrivit unei metodologii comune, elaborată ca parte a activitaţilor sale.
Masterplanurile vor transpune la nivel operaţional prevederile unor documente strategice, respectiv Strategia Naţională de Sănătate, alături de documente cu caracter mixt strategic – operaţional, respectiv cele opt Planuri Regionale de Servicii de Sănătate (PRSS).
Ele vor include informaţii detaliate şi actuale asupra itinerariului operaţional de implementare a activităţilor şi ţintelor strategice definite în strategie pentru fiecare nivel de asistenţă, dar şi pentru consolidarea reţelei de furnizori de servicii de sănătate.
Proiectul vizează, de asemenea, dezvoltarea capacităţii şi a abilităţilor necesare pentru personalul din autorităţile publice centrale şi locale implicate în procesul decizional din Sănătate, în scopul de a creşte receptivitatea faţă de nevoile reale ale pacienţilor şi nivelul de profesionalizare necesar pentru a optimiza procesul de elaborare şi implementare a politicilor de sănătate.