România are cea mai mare rată a mortalităţii din cauze tratabile din Uniunea Europeană, ceea ce sugerează deficienţe majore în accesul şi eficienţa tratamentului medical pentru afecţiuni care, în alte state ale Uniunii, sunt gestionate cu succes. În plus, România ocupă locul al patrulea la nivelul UE în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze prevenibile, relevă ultimele date ale Eurostat, publicate în această săptămână. Datele sunt valabile pentru anul 2022.
Astfel, la mortalitatea din cauze tratabile (decese care pot fi evitate prin tratament medical), România s-a situat pe locul 1 în UE, cu cea mai mare rată de mortalitate, 215 decese la 100.000 de locuitori, de peste două ori mai mare decât media UE, de 89,7.
Principalele cauze au fost bolile cardiace ischemice, cancerul colorectal şi cancerul de sân.
În ceea ce priveşte mortalitatea din cauze prevenibile (decese care pot fi evitate prin măsuri de sănătate publică), România s-a clasat pe locul 4 în UE, cu 304,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 168,1, cauzate în principal de cancer pulmonar, boli cardiace ischemice şi Covid-19. La acest capitol, România este depăşită doar de Letonia, Ungaria şi Lituania.
În total, România a avut a doua cea mai ridicată rată de mortalitate prevenibilă din Uniune, după Letonia, cu 519,3 decese la 100.000 de locuitori, de două ori mai mult decât media UE, de 257,8.
Datele reflectă provocările majore cu care se confruntă sistemul de sănătate din România în domeniul prevenţiei şi tratamentului eficient al bolilor.
Ratele standardizate ale mortalităţii cauzate de boli şi afecţiuni prevenibile în 2022 (în rândul persoanelor sub 75 de ani, la 100.000 de locuitori)
Sursa: Eurostat, 30 iunie 2025