Sporurile angajaţilor din sectorul public de Sănătate rămân blocate la nivelul din 2018, în urma unei ordonanţe de urgenţă a guvernului (OUG) aprobată săptămâna aceasta de executiv şi publicată joi în Monitorul Oficial.
“Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar / solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, prevede noua OUG.
Potrivit Sanitas, una dintre cele două mari federaţii sindicale din sectorul sanitar public, noua prevedere “înseamnă că toate sporurile din sănătate şi asistenţă socială rămân, de fapt, la nivelul lunii decembrie 2018”.
Astfel, sporul de 15% pentru lucrul în ture se calculează în continuare pe baza salariului din ianuarie 2018, iar sporul pentru asigurarea continuităţii (100% pentru orele lucrate sâmbătă, duminică şi sărbători legale) se calculează şi în anul 2020 tot raportat salariul din ianuarie 2018.
Şi pentru salariaţii care nu au beneficiat de creşterea salarială la nivelul anului 2022 (farmacişti, psihologi, biologi, kinetoterapeuţi, asistenţi sociali, infirmieri, brancardieri etc.), sporul pentru condiţii de muncă se stabileşte în continuare prin raportare la salariul din ianuarie 2018, potrivit federaţiei sindicale.
O altă prevedere din OUG vizează indemnizaţiile de hrană.
”Prin derogare de la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2020, valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2019”, prevede actul normativ.
Efectul prevederii este menţinerea, pentru angajaţii din sănătate, a pierderii generate de înlocuirea tichetelor de masă cu indemnizaţia de hrană şi supraimpozitarea acesteia din urmă, susţin sindicaliştii.
“Prin îngheţarea indemnizaţiei de hrană la nivelul anului 2019, deşi salariul minim pentru 2020 a crescut la 2230 lei, salariaţii din sănătate pierd 15 lei lunar”, estimează federaţia sindicală.