Miniştrii Sănătăţii din Uniunea Europeană au decis ca blocul comunitar să realizeze un plan concret de reformare a politicilor medicamentului, axat în special pe crizele medicamentelor şi pe preţurile mari ale tratamentelor inovative.
Decizia a fost luată luni, în cadrul Consiliului pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO), la care a participat, din partea României, prof. dr. Horaţiu Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Propunerea, iniţiată de Olanda, a fost susţinută şi de Ministerul Sănătăţii din România.
„Se deschide un drum lung, dar important e că se deschide ceea ce era aproape tabu până de curând. (...) E o veste bună pentru noi, în România. Avem nevoie de aşa ceva pentru că, astăzi, felul în care sunt croite politicile medicamentului la nivelul UE şi dominoul intereselor produc multă inechitate pentru pacienţii români”, a comentat Vlad Mixich, membru în board-ul executiv al European Public Health Alliance (EPHA).
La aceeaşi reuniune a miniştrilor Sănătăţii din UE s-au discutat şi alte subiecte de interes propuse de Preşedinţia finlandeza a Consiliului pentru sistemele de sănătate din UE, precum necesitatea elaborării unei strategii de sănătate mintală la nivelul UE, economia bunăstării, digitalizarea sistemelor de sănătate şi acţiunile care pot fi implementate având în vedere îmbătrânirea populaţiei.
“Echipa actuală a Ministerului Sănătăţii consideră că pacienţii români au aceleaşi drepturi la tratament ca cei din spaţiul european şi este nevoie de colaborare şi măsuri comune privind dezvoltarea de politici pentru îmbătrînirea activă, compatibilizarea sistemelor digitale care să asigure creşterea calităţii serviciilor medicale, dar si măsuri suplimentare la nivel european in vederea asigurării accesului la medicamente şi evitarea discontinuitatilor în aprovizionare", a spus prof.dr. Horaţiu Moldovan.