Asociaţia Americană de Gastroenterologie face noi recomandări noi privind Covid-19

Asociaţia Americană de Gastroenterologie face noi recomandări noi privind Covid-19

Simptomele gastrointestinale nu sunt la fel de frecvente în Covid-19, aşa cum se estimase anterior, motiv pentru care Asociaţia Americană de Gastroenterologie (AGA) face noi recomandări legate de infecţia cu noul coronavirus.

În opinia gastroenterologilor americani, prevalenţa simptomelor gastrointestinale (GI) este de 7,7% pentru diaree, 7,8% greaţă / vărsături, 2,7% dureri abdominale. Rezultatele vin în urma identificării a unui număr de 118 studii. Experţii au efectuat o metaanaliză de 47 de studii şi au ajuns la concluzia că simptomele GI sunt asociate cu Covid-19 la mai puţin de 10% dintre pacienţi. În studii în afara Chinei, estimările sunt mai mari.

Experţii AGA susţin, potrivit Eurekalert.org, că diareea este cel mai des însoţită de alte simptome ale infecţiei respiratorii superioare. Cu toate acestea, în unele cazuri, diareea poate preceda alte simptome cu câteva zile, iar Covid-19 poate prezenta simptome GI izolate înainte de apariţia simptomelor infecţiei respiratorii superioare.

AGA a creionat şapte recomandări cheie pentru gastroenterologi bazate pe dovezi şi pe discuţia detaliată cu pacienţii suspectaţi de coronavirus, pe care le-a publicat în Gastroenterologia, jurnalul organizaţiei.

Gastroenterologii americani sunt sfătuiţi să monitorizeze pacienţii cu diaree, greaţă sau vărsături şi pentru alte simptome specifice Covid-19, iar pacienţii trebuie să informeze gastroenterologii dacă încep să aibă febră, tuse, probleme cu respiraţia sau alte simptome de infecţie respiratorie superioară după debutul simptomelor GI. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie luată în considerare testarea Covid-19.

Dacă apar anomalii la testele hepatice trebuie făcută o evaluare amănunţită, fiindcă anomalii ale testelor hepatice pot fi observate în Covid-19 la aproximativ 15% dintre pacienţi. Totuşi experţii AGA subliniază că datele disponibile arată că aceste anomalii sunt mai frecvent atribuite efectelor secundare ale bolilor grave decât leziunilor hepatice date de coronavirus.

Cercetători chinezii  susţineau că diareea şi alte simptome digestive sunt principalele manifestări de care se plâng jumătate dintre pacienţii cu coronavirus. Aceştia au constatat că rezultatele sunt mai proaste şi riscul este mai mare de mortalitate la aceşti pacienţi.

viewscnt