Bilanţul noului coronavirus din China s-a agravat semnificativ în ultima zi, numărul de decese ajungând la 427, iar peste 20.600 de cazuri de îmbolnăvire au fost raportate oficial. În plus, tot mai multe cazuri sunt confirmate în afara Chinei: Statele Unite au anunţat al doilea caz de transmitere de la om la om, iar în Hong Kong s-a înregistrat primul deces din cauza virusului.
EXTINDERE ÎN AFARA CHINEI
În ciuda măsurilor dure luate de autorităţile chineze, incluziv izolarea unor oraşe din epicentrul epidemiei, rata de contagiune a coronavirusului rămâne ridicată.
În afara Chinei, infecţia cu noul virus a fost deja confirmată în 24 ţări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Malaezia, Singapore, Australia, Franţa, Vietnam, Cambodgia, Nepal, Canada, Sri Lanka, Germania, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Italia, India, Suedia, Marea Britanie, Spania şi Rusia.
Până acum, 25 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în 7 state din Europa: Germania (12), Franţa (6), Italia (2), Marea Britanie (2), Finlanda (1), Suedia (1) şi Spania (1).
Mai mult, s-au raportat cazuri de transmisie a virusului de la om la om în Coreea de Sud, Germania, Vietnam, Japonia şi SUA, iar primul deces în afara Chinei a fost raportat oficial în Filipine săptămâna trecută.
URGENŢĂ INTERNAŢIONALĂ
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi situaţie de urgenţă internaţională din cauza coronavirusului, ca urmare a extinderii rapide în afara Chinei.
Decizia OMS era aşteptată, în condiţiile în care criteriile pentru o astfel de decizie erau îndeplinite.
”Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se răspândească în ţări ale căror sisteme de sănătate sunt mai slabe”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
EFECTE ECONOMICE
Este pentru a şasea oară în ultimul deceniu când OMS declară situaţie de urgenţă internaţională în domeniul sănătăţii.
Declararea unei situaţii de urgenţă internaţională are efecte importante, inclusiv economice, pentru că duce la întreruperea curselor aeriene şi la restricţii comerciale şi de călătorie.
De altfel, companii aeriene idin întreaga lume au anunţat deja întreruperea curselor către China după anunţarea deciziei OMS. Alte state, precum Rusia sau Mongolia, au închis punctele de trecere a frontierei cu China.
Multe companii mari, inclusiv Google sau Ikea, au anunţat întreruperea operaţiunilor comerciale în China, iar alte firme şi-au redus mult activitatea în cea mai populată ţară a planetei.
În zonele cele mai afectate de epidemie, activitatea economică s-a redus drastic, mulţi experţi estimând deja că creşterea economică a Chinei din 2020 va fi afectată semnificativ de epidemie.
Mai multe state din lume au evacuat sute de cetăţeni din Wuhan, epicentrul epidemiei, pe care îi izolează pentru a evita răspândirea virusului.