Bolnavii de cancer reclamă întârzieri la tratament din cauza Covid-19

Bolnavii de cancer reclamă întârzieri la tratament din cauza Covid-19

Pe măsură ce pandemia Covid-19 continuă, mulţi bolnavi de cancer se plâng că este tot mai dificil să primească îngrijirile de care au nevoie şi reclamă întârzieri la tratament. Jumătate dintre pacienţii cu afecţiuni oncologice care au răspuns unui sondaj recent au raportat modificări, întârzieri sau întreruperi privind îngrijirile medicale primite.

Sondajul, cu 1219 respondenţi, a fost realizat de Reţeaua Americană de Cancer Society Cancer Action (ACS CAN) şi a reliefat că aproape un sfert (24%) dintre respondenţi au reclamat o întârziere privind tratamentul acordat. Mai mult, 12% au declarat că nici nu li s-a spus când serviciile vor fi reprogramate. Dintre cei 1219 de respondenţi, jumătate (51%) sunt pacienţi cu cancer, care urmează un tratament în prezent.

Multe societăţi şi organizaţii de oncologie au emis noi linii directoare privind îngrijirea cancerului ca reacţie la criza actuală iscată de pandemia de coronavirus. Acestea includ recomandări de întârziere a tratamentului cancerului pentru a evita expunerea pacienţilor oncologici la noul coronavirus.

,,Întrucât resursele spitalului şi personalul devin limitate, este vital să se definească care persoane cu cancer de sân necesită îngrijiri urgente şi care pot primi cu întârziere sau pot primi tratament alternativ, fără a schimba datele legate de supravieţuirea lor sau a le risca viaţa, expunându-le la coronavirus”, a declarat dr. Jill Dietz, preşedintele Societăţii Americane a Chirurgiei Sânului.

În ceea ce priveşte lipsa serviciilor care i-a afectat cel mai mult în această perioadă pe pacienţii oncologici, 50% dintre bolnavi au menţionat consultaţiile medicale la medicul curant face to face, iar 20% procedurile imagistice pentru a monitoriza creşterea tumorii, după cum arată WebMD.com.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat recent un Ghid al pacientului cu cancer în perioada pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2, care răspunde celor mai frecvente întrebări primite de organizaţie de la pacienţii oncologici şi aparţinătorii acestora şi o hartă a furnizorilor de servicii medicale în perioada stării de urgenţă.

,,În contextul actual, pacienţii oncologici trebuie să beneficieze de întreg sprijinul necesar din partea noastră şi al altor asociaţii şi organizaţii de pacienţi, să aibă acces la informaţia critică necesară pentru a se proteja, dar şi pentru a putea avea acces la tratament şi investigaţii urgente. În această perioadă, ne-am mobilizat toate resursele interne şi externe, toţi partenerii, cărora le mulţumim pentru disponibilitatea de a ne oferi sprijin financiar pentru a achiziţiona materiale absolut necesare în spitale precum echipamentele de protecţie”, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia.

viewscnt