Canada a detectat primul caz uman de gripă aviară

Canada a detectat primul caz uman de gripă aviară

Autorităţile sanitare din Canada au anunţat la sfârşitul săptămânii că au detectat primul caz prezumtiv de gripă aviară H5, la un adolescent din provincia Columbia Britanică (vest).

Adolescentul a contractat probabil virusul de la o pasăre sau de la un animal şi primeşte îngrijiri la un spital pentru copii, au precizat autorităţile din domeniul sănătăţii din provincia canadiană într-un comunicat.

Provincia a declarat că investighează în prezent sursa de expunere şi identifică contactele adolescentului. Riscul pentru public rămâne scăzut, a declarat ministrul canadian al sănătăţii, Mark Holland, într-o postare pe X.

„Acesta este un eveniment rar”, a declarat Bonnie Henry, ofiţer de sănătate din Columbia Britanică (BC). „Desfăşurăm o investigaţie amănunţită pentru a înţelege pe deplin sursa de expunere aici, în B.C.”, a precizat acesta.

Gripa aviară H5 este răspândită la păsările sălbatice din întreaga lume şi provoacă focare la păsările de curte şi la vacile de lapte din Statele Unite, cu mai multe cazuri umane recente la lucrătorii americani din sectorul produselor lactate şi al păsărilor de curte.

Până în prezent, nu au existat dovezi de răspândire de la persoană la persoană, dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, s-ar putea declanşa o pandemie, au declarat oamenii de ştiinţă.

La începutul lunii noiembrie, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite au cerut ca lucrătorii agricoli care au fost expuşi la animale cu gripă aviară să fie testaţi pentru virus, chiar dacă nu prezintă simptome.

Din martie, gripa aviară a infectat aproape 450 de ferme de produse lactate din 15 state americane, iar CDC a identificat 46 de cazuri de gripă aviară la om din aprilie.

În Canada, provincia Columbia Britanică a identificat cel puţin 22 de ferme avicole infectate începând din octombrie, iar numeroase păsări sălbatice au fost testate pozitiv, potrivit autorităţilor locale.

Despre gripa aviară

Virusurile gripei aviare apar în mod natural în rândul păsărilor acvatice sălbatice şi se răspândesc cu uşurinţă de la o pasăre la alta.

Începând din 2022, a avut loc o răspândire globală fără precedent a gripei aviare cauzate de virusul H5N1.

Deşi afectează mai ales păsările, poate afecta şi alte animale.

Pe lângă cazurile raportate la păsările sălbatice şi la fermele avicole din America de Nord, virusul a infectat mamifere, inclusiv vaci de lapte, vulpi, sconcşi, mamifere marine şi altele. De asemenea, au fost raportate cazuri izolate de detectare a H5N1 la capre şi la un porc în Statele Unite.

De asemenea, au fost raportate cazuri la om, în special în urma expunerii la animale infectate.

Virusurile gripale sunt adaptabile şi se pot schimba atunci când tulpinile provenite de la oameni sau de la diferite specii de animale se amestecă şi fac schimb de informaţii genetice.

Gripa aviară ar putea deveni mai gravă dacă virusul dezvoltă capacitatea de a se transmite de la o persoană la alta, cu potenţial de transmitere de la om la om.

viewscnt