Cardiologi români: Pandemia Covid-19 este prioritară, dar urgenţele cardiovasculare nu trebuie subestimate

Cardiologi români: Pandemia Covid-19 este prioritară, dar urgenţele cardiovasculare nu trebuie subestimate

A venit rândul medicilor cardiologi să se întrebe unde sunt cardiacii români, după ce colegii lor americani observaseră că în nouă spitale mari din SUA, numărul pacienţilor cu atac de cord a scăzut semnificativ. Cardiologii din România susţin că numărul internărilor a scăzut la jumătate în spitalele de profil, în condiţiile în care bolile de inimă nu au dispărut.

În prezent, în spitalele publice şi private de cardiologie din ţară, rata internărilor a scăzut sub 30%, una din explicaţii fiind pandemia COVID-19. Potrivit dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog la laboratorul de cateterism cardiac de la C.C. Iliescu, cel mai important spital public specializat pe cardiologie, realizează astăzi aproximativ 50% din totalul de proceduri realizate în luna martie a anului trecut.

Zilele trecute, 360medical.ro v-a prezentat situaţia din SUA, unde numărul celor care s-au prezentat la spital începând cu luna martie a acestui an a scăzut cu aproximativ 40% faţă de anul trecut. Situaţii similare au fost raportate şi în alte ţări, precum Spania sau Marea Britanie.

Medicii cardiologi atrag atenţia că nu este vorba despre o scădere de facto a numărului celor cu probleme cardiace ci, mai degrabă, despre teama de a merge la spital, în ciuda simptomelor, a multor pacienţi. Acest fapt ar putea avea consecinţe grave în cazul multor pacienţi cu probleme cardiovascular.

,,Pandemia Covid-19 este prioritatea sistemelor de sănătate, dar urgenţele cardiovasculare nu trebuie subestimate. Odată cu acţiunile guvernamentale impuse pentru limitarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi a fricii de infectare,  s-a observat o scădere a numarului de prezentări (cu până la 50-70%) sau prezentări tardive la medic, ale pacienţilor cu urgenţe cardiovasculare (în special infarct miocardic acut). Consecinţele sunt nefaste având în vedere că patologia cardiovasculară reprezintă una din principalele cauze de deces şi de invaliditate la nivel mondial”, a  declarat dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog la ARES.

O altă explicaţie a acestui fenomen este aceea că mulţi dintre pacienţii care suferă de angină pectorală nu mai fac la fel de mult efort, astfel că durerile care i-ar fi făcut să sune la medic nu apar în această perioadă.

,,Aerul mai puţin poluat şi mâncarea, în teorie, mai sănătoasă pe care o mănâncă zilele acestea pacienţii cardiaci acasă pot fi motive pentru care simptomele specifice nu apar. Acest lucru nu înseamnă însă că problemele nu există şi că nu ar trebui urmărite îndeaproape. În acelaşi timp, însă, activitatea în majoritatea cabinetelor de cardiologie a fost restrânsă, iar pacienţii nu pot fi diagnosticaţi”, a precizat dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, directorul ARES.

Amânarea internării în cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare poate duce la agravarea simptomelor şi a patologiilor. Medicii cardiologi fac un apel la populaţie să nu ignore simptomele care le-ar putea pune viaţa în pericol. Este important ca pacienţi cu infarct miocardic acut, cu ischemii severe ale membrelor să nu ajungă la spital mai târziu decât este dezirabil.

viewscnt