O femeie de 36 de ani care s-a născut cu un singur ventricul cardiac a învins riscurile şi a născut gemeni la Spitalul Universitar Gemelli din Roma.
Cazul femeii este primul de acest fel din Italia şi doar unul dintre cele patru existente în întreaga lume.
Evenimentul a fost posibil datorită determinării femeii şi a efortului specialiştilor de la spitalul Gemelli, unde tânăra a născut prin cezariană, dar şi a echipei de la Spitalul de pediatrie Bambino Gesù din capitala Italiei, Roma, care au îngrijit-o încă de când era copil, după ce a fost diagnosticată cu această boală cardiacă congenitală severă.
Mama şi gemenii, un băieţel şi o fetiţă, se simt bine, potrivit echipei medicale italiene.
„Am ştiut că îmi asum multe riscuri, având doar jumătate de inimă, dar am vrut să devin mamă", a declarat tânăra.
„A naşte gemeni este o emoţie care nu poate fi descrisă în cuvinte", a declarat ea pentru ANSA.
În acest caz, echipa de specialişti a inclus un grup multidisciplinar de la cele două instituţii medicale italiene, numit Guch (Grown up congenital heart), care se ocupă de gestionarea sarcinilor pacientelor cu afecţiuni cardiace (prin controale preconcepţie şi postconcepţie şi activităţi de îngrijire clinică), de planificarea naşterii (calendarul şi modalităţile de naştere) şi de urmărire după sarcină.
Mama gemenilor s-a născut cu o inimă fără ventriculul drept, porţiunea din muşchiul inimii care împinge sângele spre plămâni pentru oxigenare.
Este o boală cardiacă congenitală complexă, care necesită o serie de intervenţii corective în primii ani de viaţă.
În acest caz specific, pacienta a fost supusă unei singure operaţii la vârsta de 4 ani când specialiştii italieni i-au construit un sistem de circulaţie alternativ, numit Fontan, care aduce sângele din vena cavă direct la plămâni, fără a trece prin inimă.
Această afecţiune supune organismul la o suprasolicitare constantă: circulaţia susţinută de un singur ventricul necesită, de fapt, terapii şi controale medicale atente pe tot parcursul vieţii; în 5% din cazuri se ajunge la un transplant de inimă.
Datorită progreselor în chirurgia cardiacă pediatrică, adulţii născuţi cu boli de inimă (identificaţi cu acronimul Achd - Adults with congenital heart disease) sunt astăzi din ce în ce mai numeroşi.
Chiar dacă au boala sub control, ei nu se pot considera complet vindecaţi, şi au nevoie de asistenţă medicală specifică pe tot parcursul vieţii.
Sursă foto: www.policlinicogemelli.it.