Ce este mpox şi de ce această epidemie îngrijorează autorităţile sanitare internaţionale? Ţările care au raportat cazuri

Ce este mpox şi de ce această epidemie îngrijorează autorităţile sanitare internaţionale? Ţările care au raportat cazuri

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox în curs de desfăşurare în Africa o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alarmă în conformitate cu legislaţia internaţională în domeniul sănătăţii. Aceasta urmează unei declaraţii de urgenţă de sănătate publică pe care Centrele africane pentru controlul şi prevenirea bolilor au făcut-o marţi pentru continent.

La rândul său, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a ridicat vineri nivelul de alertă de risc pentru mpox şi a cerut ţărilor să menţină un nivel ridicat de conştientizare în rândul călătorilor care provin din zonele afectate.

Acest anunţ a fost făcut la o zi după detectarea în Suedia a primului caz de infectare cu noua variantă în afara continentului african. Persoana infectată a venit din Africa.

Autoritatea sanitară europeană se aşteaptă ca mai mulţi oameni să pătrundă pe continent cu mpox.

O tulpină mai mortală a virusului, clada Ib, se răspândeşte rapid în Republica Democratică Congo şi a ajuns în cel puţin patru ţări africane neafectate anterior.

Riscul de răspândire internaţională este „foarte îngrijorător”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„A fost unanim că actuala epidemie de mpox este un eveniment extraordinar”, a declarat Dimie Ogoina, preşedintele comitetului de urgenţă al OMS. „Ceea ce avem în Africa este vârful icebergului. Nu recunoaştem, sau nu avem o imagine completă a acestei ameninţări a mpox”, a precizat acesta

Experţii din întreaga lume monitorizează îndeaproape situaţia.

Pentru moment, riscul actual pentru Europa este considerat a fi scăzut.

Ce este mpox?

Mpox, cunoscut anterior sub numele de variola maimuţei (monkeypox), este o boală virală înrudită cu virusul variolei. Infecţia se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum şi prin materiale contaminate, precum aşternuturi, haine şi ace, potrivit OMS.

Simptomele iniţiale sunt, de obicei, asemănătoare gripei - incluzând febră, frisoane, epuizare, dureri de cap şi slăbiciune musculară - urmate adesea de o erupţie cutanată dureroasă sau pruriginoasă, cu leziuni care se vindecă în câteva săptămâni.

Ce este diferit la această epidemie?

Mpox este caracterizat de două clade genetice, I şi II. O cladă este o grupare largă de virusuri care a evoluat de-a lungul deceniilor şi care are diferenţe genetice şi clinice distincte.

Clasa II a fost responsabilă de o epidemie globală care a fost, de asemenea, declarată urgenţă sanitară globală din iulie 2022 până în mai 2023.

Însă noua epidemie este provocată de clada I, care provoacă boli mai grave.

Subtipul care este responsabil pentru cea mai mare parte a răspândirii actuale, clada Ib, este relativ nou.

„Din cauza unui număr de factori diferiţi, Ib a apărut ca o mutaţie nouă adaptată la oameni”, a declarat pentru CNN dr. Daniel Bausch, consilier principal pentru securitatea globală a sănătăţii la FIND, o organizaţie non-profit globală axată pe echitatea în domeniul sănătăţii.

Virusul este adesea transmis de la animale la oameni, a precizat medicul, dar, odată ce o mutaţie se adaptează, aceasta poate fi transmisă de oameni şi poate provoca epidemii mai mari.

Clasa Ib este nouă şi îngrijorătoare, dar situaţia actuală este agravată de mai multe focare care se suprapun.

„Nu avem de-a face cu un focar al unei clade; avem de-a face cu mai multe focare ale unor clade diferite în ţări diferite, cu moduri diferite de transmitere şi niveluri diferite de risc”, a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Ghebreyesus.

Cât de periculoasă este noua epidemie de mpox?

Unele focare de mpox din clada I au ucis până la 10% dintre persoanele care s-au îmbolnăvit, deşi focarele mai recente au avut rate de deces mai scăzute, potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor. Rata de mortalitate pentru clada II este mai mică de 0,2%.

Anumite grupuri - inclusiv sugarii, persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit şi femeile însărcinate - sunt mai susceptibile de a avea infecţii mai grave, potrivit autorităţilor sanitare.

Cu toate acestea, supravegherea mpox este destul de incompletă şi există mult mai multe de învăţat, spun specialiştii.

„Acesta este un virus care se află în mediu şi, probabil, se menţine la mamiferele mici din Africa, iar noi nu dispunem de diagnostice adecvate”, a spus Bausch.

„Nu este neapărat greu să diagnostichezi infecţia cu mpox atunci când ai un laborator chiar lângă tine, şi lucrători de laborator calificaţi, şi tehnologie, dar, desigur, cele mai multe dintre aceste cazuri sunt adesea observate în zone foarte rurale, astfel încât încercarea de a obţine o probă şi de a o trimite la un laborator este un lucru dificil”, a precizat expertul.

Cunoştinţele actuale în privinţa transmisibilităţii şi a riscului de mortalitate poate fi distorsionată de limitările care tind să detecteze doar cele mai grave cazuri, precizeazăacesta. Indiferent, răspândirea crescută creşte povara sănătăţii publice şi numărul de persoane afectate.

„Este o boală care provoacă multă durere şi suferinţă, multă teamă, multă panică”, a adăugat el.

Unde se găseşte mpox?

Timp de decenii, virusul mpox a fost întâlnit în special în Africa Centrală şi de Vest. Marea majoritate a cazurilor de clada I proveneau din Africa Centrală şi Republica Democratică Congo, iar marea majoritate a cazurilor de clada II proveneau din Nigeria.

În 2022, îngrijorarea a crescut atunci când cazurile au început să se răspândească în Europa şi în America de Nord.

Răspândirea internaţională mai largă este un motiv cheie pentru care mpox a fost declarat o urgenţă de sănătate globală, dar modelul geografic al focarului actual este diferit de cel din timpul focarului de acum doi ani.

Acum, mpox ajunge în mai multe ţări din Africa care nu au fost afectate anterior. În timp ce marea majoritate a cazurilor sunt încă concentrate în RDC, au fost raportate cazuri şi în cel puţin 13 ţări de pe continent, potrivit Centrelor africane pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Iar joi, Suedia a confirmat primul său caz de mpox din clada I, marcând prima dată când acesta a fost descoperit în afara Africii.

„Cu toţii am auzit de un milion de ori că nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă”, a precizat Bausch, în special având în vedere cât de frecvente sunt călătoriile internaţionale. „Există multe motive să fim îngrijoraţi şi să acţionăm din timp”, a mai menţionat el

Există, de asemenea, un element de echitate şi drepturile omului, a spus el. Declaraţia de urgenţă sanitară mondială din 2022 a creat un precedent, iar modelele de transmitere similare în mai multe ţări din Africa merită la fel de multă urgenţă şi atenţie ca şi răspândirea în ţările cu venituri ridicate.

Cum poate fi limitată răspândirea?

Sunt disponibile vaccinuri care protejează împotriva mpox, dar acestea nu sunt accesibile pe scară largă în Africa.

În Statele Unite nu au fost identificate cazuri de mpox din clada I, însă CDC din SUA a recomandat săptămâna trecută ca persoanele din SUA care sunt expuse la mpox sau care prezintă un risc ridicat de a contracta această boală să se vaccineze.

Alianţa pentru vaccinuri, cunoscută sub numele de Gavi, are la dispoziţie până la 500 de milioane de dolari pentru a furniza vaccinuri împotriva mpox ţărilor afectate de epidemie, inclusiv Republica Democratică Congo şi ţările învecinate.

Începând cu 2026, Gavi va crea un stoc global de vaccinuri mpox, similar cu stocurile sale existente pentru vaccinurile împotriva holerei, Ebola, meningitei şi febrei galbene, a detaliat joi un comunicat de presă.

Dar OMS a subliniat că vaccinurile sunt doar o parte a răspunsului; limitarea răspândirii va necesita, de asemenea, o supraveghere sporită, diagnosticare şi cercetare pentru a umple „lacunele de cunoştinţe”.

Organizaţia a semnat procesul de listare a utilizării de urgenţă pentru ambele vaccinuri mpox şi a dezvoltat un plan de răspuns regional care necesită 15 milioane de dolari, cu 1,5 milioane de dolari deblocaţi din Fondul de contingenţă al OMS pentru situaţii de urgenţă.

Jumătate de milion de doze de vaccin sunt în stoc, iar alte 2,4 milioane ar putea fi produse până la sfârşitul anului, potrivit lui Tim Nguyen de la Programul OMS pentru urgenţe medicale.

RDC şi Nigeria vor fi primele care vor primi aceste vaccinuri, a adăugat directorul regional pentru situaţii de urgenţă din Africa, dr. Abdou Salam Gueye.

Ţări cu cazuri confirmate de nouă variantă mpox

Următoarele sunt ţările care au raportat cazuri de clade Ib mpox, informează Reuters:

Republica Democratică Congo

Două tulpini de mpox se răspândesc în Republica Democraticăă Congo - clada I endemică şi noua cladă Ib, care se răspândeşte mai uşor prin contact apropiat, inclusiv sexual.

Epidemia actuală a înregistrat 27.000 de cazuri şi peste 1.100 de decese începând din ianuarie 2023, în special în rândul copiilor.

Suedia

Joi, 15 august, autorităţile sanitare mondiale au confirmat o infecţie cu o nouă tulpină a virusului mpox în Suedia, primul semn al răspândirii acestuia în afara continentului african.

Oficialii suedezi din domeniul sănătăţii au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că persoana a fost infectată în Africa cu tipul de mpox din clada Ib implicat în recentul focar. Persoana primeşte în prezent tratament.

Burundi

Ministerul Sănătăţii din Burundi a investigat şi a confirmat 61 de cazuri de mpox de tip clade Ib distribuite în mai multe districte până la data de 9 august. Niciun deces nu a fost documentat la momentul raportării, conform datelor OMS.

Kenya

La 29 iulie, Ministerul Sănătăţii din Kenya a confirmat un caz de mpox clade Ib, primul caz de mpox identificat vreodată în această ţară. Până la data de 8 august, nu a fost raportat niciun deces, conform datelor OMS.

Rwanda

La 7 august, patru cazuri confirmate de mpox clade Ib şi niciun deces nu fuseseră raportate cumulativ de ţară, conform datelor OMS.

Uganda

Uganda a identificat două cazuri de mpox clada Ib, primele cazuri confirmate de mpox identificate în ţară. Investigaţiile au arătat că transmiterea a avut loc în afara Ugandei şi, până la 2 august, nu a fost stabilită nicio legătură între transmiterea secundară şi cele două cazuri.

Nu au fost raportate decese până la 8 august, conform datelor OMS.

viewscnt