Tiparele de somn inconsistente ar putea prezice apariţia bolii Parkinson, de aici rolul pe care l-ar putea juca ceasul biologic în detectarea riscului pentru această afecţiune, sunt de părere cercetătorii americani, în urma unui studiu.
Mai bine de un deceniu, oamenii de ştiinţă americani au studiat 2.930 de bărbaţi în vârstă şi au descoperit că cei cu o problemă specială de somn –perturbări ale ritmului circadian - aveau de trei ori mai multe şanse să dezvolte boala Parkinson.
,,Rezultatele studiului pot ajuta în detectarea precoce a bolii Parkinson la adulţii mai în vârstă", a declarat prof. univ. dr. Yue Leng, medic psihiatriu la Universitatea din California şi autorul principal al studiului.
În 2003, când a început studiul, participanţilor li s-a cerut să poarte un actigraf timp de trei zile. Acest dispozitiv detectează mişcări uşoare la încheietura mâinii şi arătând atunci când un purtător se odihneşte şi când este activ. Acest ciclu de odihnă şi activitate este esenţial pentru a înţelege dacă ritmurile circadiene ale unei persoane sunt normale. Participanţii erau în general sănătoşi la începutul studiului şi niciunul nu avea boala Parkinson. În următorii 11 ani, însă, 78 de bărbaţi au fost diagnosticaţi cu boala. Cei ale căror lecturi de actigraf au relevat ritmuri circadiene anormale au avut triplul şanselor pentru boala Parkinson, a descoperit studiul.
Această concluzie a rămas în picioare chiar şi după ce oamenii de ştiinţă au avut în vedere alte probleme de somn, inclusiv apnee, mişcări involuntare ale picioarelor şi somn ineficient (timpul petrecut adormit după stingerea luminilor).
„Ştim de ceva timp că ritmurile circadiene sunt afectate la persoanele cu Parkinson, aşa că a fost interesant să vedem că aceste probleme ar putea prezice boala înainte de a fi diagnosticată, a precizat James Beck, vicepreşedintele Fundaţiei americane de Parkinson.
Întrebarea care rămâne, potrivit autorilor studiului, este dacă ritmurile circadiene perturbate sunt un simptom timpuriu al Parkinsonului, sau dacă acestea ar putea juca un rol în cauza bolii.
„Credem că cea mai probabilă explicaţie ar putea fi că acesta este un semn precoce al Parkinsonului, dar ar putea fi şi un mecanism care duce la Parkinson”, a spus Leng, conform siteului MedicineNet.com.
Beck suspectează că întreruperile circadiene sunt cel mai probabil un simptom precoce al Parkinsonului. De altfel, problemele legate de somn sunt printre cele mai frecvente plângeri formulate de pacienţii cu Parkinson.