Chirurgia avansată a gleznei şi a piciorului la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgia avansată a gleznei şi a piciorului la Spitalul Clinic SANADOR

Chirurgia gleznei şi a piciorului este într-o continuă evoluţie, aducând cu sine speranţă şi progrese semnificative în tratarea afecţiunilor acestor zone anatomice. Tehnicile moderne, cum ar fi cele artroscopice, deschid noi perspective în abordarea chirurgicală a unor probleme precum fracturile, artrita şi instabilitatea gleznei. Aceste inovaţii permit chirurgilor să efectueze intervenţii minim invazive cu rezultate remarcabile, în comparaţie cu metodele chirurgicale clasice. Acest lucru reduce riscul de complicaţii şi, în plus, scurtează perioadele de recuperare ale pacienţilor.

Deşi pot să apară dificultăţi şi potenţiale complicaţii pe parcursul intervenţiilor chirurgicale la nivelul gleznei şi al piciorului, o evaluare atentă preoperatorie contribuie considerabil la diminuarea unui astfel de risc. Intervenţiile chirurgicale pentru afecţiunile gleznei şi ale piciorului sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR, în condiţii de maximă siguranţă, de chirurgi ortopezi foarte bine pregătiţi şi cu o vastă experienţă, cu ajutorul unor echipamente moderne, ultraperformante. De astfel, pacienţii care aleg să se trateze la Spitalul Clinic SANADOR pot opta în continuare pentru serviciile de fizioterapie şi recuperare medicală de la SANADOR.

Afecţiuni ale gleznei şi piciorului care pot fi abordate chirurgical

Atunci când există indicaţie pentru tratament chirurgical, afecţiunile gleznei şi ale piciorului pot fi rezolvate prin tehnici şi proceduri moderne, cu avantaje multiple pentru pacienţi. Printre afecţiunile gleznei şi ale piciorului ce necesită tratament chirurgical se regăsesc:

  • fasciita plantară – în cazurile severe, poate necesita intervenţie chirurgicală pentru detaşarea fasciei plantare de osul călcâiului, oferind astfel o ameliorare durabilă a durerii şi o funcţionalitate mult îmbunătăţită;
  • fracturile de gleznă – progresele înregistrate în managementul chirurgical implică tehnici asistate artroscopic, precum reducerea deschisă şi fixarea internă (ORIF), pentru a aborda durerea şi inflamaţia persistentă postoperator, asigurând rezultate clinice optime;

De asemenea, artroza posttraumatică, artrita infecţioasă şi cea reumatoidă, instabilitatea cronică a gleznei, pseudoartroza, necroza avasculară a talusului, dar şi artropatia Charcot, sunt afecţiuni care necesită o intervenţie numită artrodeza de gleznă. Aceasta implică fuzionarea oaselor articulaţiei gleznei pentru ameliorarea simptomelor severe, cu un timp de recuperare de 12-14 săptămâni pentru o fuziune completă. Fuziunea triplă este o operaţie care se referă la fuziunea chirurgicală a trei articulaţii pentru tratarea artritei sau corectarea diformităţilor, într-un proces de fuziune care durează în jur de 14 săptămâni. Protezarea gleznei este indicată în principal pentru osteoartrită, artrită reumatoidă sau posttraumatică. Intervenţia implică înlocuirea articulaţiei uzate a gleznei cu una artificială, perfect funcţională.

Tehnicile chirurgicale moderne se concentrează pe restaurarea funcţiei articulare, ameliorarea durerii şi îmbunătăţirea mobilităţii la pacienţii cu afecţiuni ale piciorului şi ale gleznei care nu au răspuns la tratamentul conservator. Pentru a asigura succesul intervenţiilor chirurgicale, este esenţial ca acestea să fie efectuate de chirurgi ortopezi cu experienţă clinică vastă şi o bogată cazuistică, în centre specializate, care să asigure pacientului toate îngrijirile necesare. Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, abordarea multidisciplinară este foarte importantă.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la consultaţii de specialitate şi tratamente moderne asigurate de medici ortopezi bine instruiţi şi empatici, cu vastă experienţă în artroscopii de gleznă, dar şi în alte intervenţii ortopedice. Operaţiile sunt efectuate în siguranţă, cu echipamente de ultimă generaţie, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din ţară, asigurând rezultate excelente pentru pacienţi.

Artroscopia, artrodeza şi artroplastia de gleznă, pas cu pas

Printre cele mai frecvente tipuri de intervenţii chirurgicale ortopedice efectuate la nivelul articulaţiei gleznei şi a piciorului se numără artroscopia, artrodeza şi artoplastia sau protezarea gleznei.

Artroscopia de gleznă este o procedură minim invazivă, care permite diagnosticul şi tratamentul chirurgical al unor afecţiuni ale gleznei sau ale piciorului, precum leziunile ligamentare, sindromul de impingement al gleznei, corpii liberi intraarticulari, entorsa de gleznă şi fractura de gleznă, şi se face prin introducerea unei camere video la nivelul articulaţiei.

Pentru introducerea artroscopului şi vizualizarea cavităţii articulare, ortopedul va efectua o incizie mică la nivelul pielii ce acoperă glezna. Pentru tratarea anumitor afecţiuni se vor efectua mai multe incizii mici, prin care vor fi introduse instrumentele chirurgicale. Cea mai folosită tehnică artroscopică este debridarea, care presupune practic curăţarea articulaţiei şi rezecţia părţilor deteriorate de cartilaj, os şi ţesut sinovial inflamat. În timpul intervenţiei, medicul mai poate reconstitui ligamentele rupte sau poate efectua o artrodeză de gleznă. Cea din urmă este folosită pentru fuzionarea oaselor unei articulaţii, cu şuruburi şi plăci, şi este utilă în tratamentul artritei, pentru înlăturarea durerii.

Operaţia de artroplastie de gleznă poate fi indicată în cazuri de artrită severă, precum poliartrita reumatoidă, dacă simptomele persistă şi după tratamentul conservator. În timpul intervenţiei, care se va desfăşura sub anestezie generală, chirurgul va îndepărta mai întâi porţiunile deteriorate ale tibiei şi talusului, apoi va ataşa noile suprafeţe metalice ale articulaţiilor în bucăţile de oase rămase folosind un tip special de ciment. Ulterior, va introduce o bucată de polietilenă între noile spaţii metalice alte articulaţiilor, astfel încât acestea să poată aluneca cu uşurinţă unul spre celălalt.

Chirurgii ortopezi de la Spitalul Clinic SANADOR au o experienţă bogată în intervenţii complexe şi asigură pacienţilor cu afecţiuni ale gleznei şi ale piciorului sau alte afecţiuni ale aparatului locomotor cele mai potrivite opţiuni terapeutice, într-un mod personalizat, în funcţie de severitatea bolii, simptomatologie şi particularităţile pacienţilor. În plus, pentru deplina recuperare funcţională a pacienţilor, aceştia pot apela cu încredere la serviciile medicale asigurate de Departamentul de Recuperare Medicală SANADOR.

Particularităţile intervenţiilor chirurgicale la nivelul gleznei şi piciorului

Deşi chirurgia gleznei şi a piciorului poate părea accesibilă, mai ales în era modernă a procedurilor asistate artroscopic, aceasta implică depăşirea multor dificultăţi şi posibile complicaţii. Printre acestea se numără posibilitatea cronicizării simptomelor, cum ar fi rigiditate articulară şi artrita gleznei, dar şi riscul de infecţie, ceea ce întârzie vindecarea şi provoacă complicaţii suplimentare.

Intervenţia chirurgicală în aceste zone implică riscuri asociate anesteziei, leziuni ale nervilor şi formarea cheagurilor de sânge (trombi), care pot avea consecinţe grave, inclusiv embolia pulmonară. De asemenea, vindecarea oaselor poate fi afectată de alinierea incorectă (malreducţia).

Aceste aspecte subliniază importanţa unei evaluări preoperatorii atente şi a respectării instrucţiunilor de îngrijire postoperatorie, precum şi necesitatea efectuării intervenţiilor chirurgicale de către echipe medicale specializate, capabile să gestioneze orice situaţie care ar putea surveni în timpul, dar şi după intervenţia chirurgicală. În Secţia de Ortopedie şi Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR activează o echipă formată din medici empatici şi bine instruiţi, cu multiple stagii de formare în ţară şi în străinătate şi cu experienţă în tratarea afecţiunilor gleznei şi ale piciorului, atât conservator, cât şi prin intervenţii elaborate, clasice sau mai puţin invazive. Ori de câte ori este posibil, operaţiile sunt efectuate minim invaziv, cu multiple avantaje pentru pacienţi: incizii de mici dimensiuni, risc de complicaţii redus, recuperare rapidă şi spitalizare de scurtă durată.

viewscnt