Covid-19: Africa s-ar putea confrunta cu 300.000 de decese

Covid-19: Africa s-ar putea confrunta cu 300.000 de decese

Africa ar putea înregistra 300.000 de decese cauzate de noul coronavirus, în cel mai bun scenariu, potrivit unui nou raport publicat de Imperial College London. Chiar şi cu măsuri de „distanţare socială intensă”, continentul african s-ar putea confrunta cu peste 122 de milioane de persoane infectate.

În cel mai pesimist scenariu, în care nu s-ar interveni deloc împotriva virusului SARS-CoV-2, Africa ar putea ajunge la 3,3 milioane de decese şi 1,2 miliarde de infecţii, conform raportului Comisiei Economice al Naţiunilor Unite pentru Africa.

Experţii au avertizat că oricare dintre cele două scenarii ar putea copleşi sistemele de sănătate foarte fragile şi subfinanţate din Africa. În cel mai bun caz, ar fi nevoie de 44 de miliarde de dolari pentru testare, pentru echipament de protecţie personală şi tratament, iar în cel mai rău caz de 446 de miliarde de dolari, conform unor estimări ale UNECA.

Continentul african a avut peste 18.000 de cazuri de coronavirus confirmate, după cum arată siteul apnews.com, însă experţii susţin că Africa se află la câteva săptămâni în urma Europa în ceea ce priveşte pandemia, iar rata creşterii pare similară. Sărăcia, oraşele aglomerate şi problemele de sănătate răspândite fac ca Africa să fie ,,deosebit de sensibilă" la coronavirus, după cum arată raportul Naţiunilor Unite.

„Dintre toate continentele, Africa are cea mai mare prevalenţă a anumitor afecţiuni precum tuberculoza şi HIV/SIDA”, menţionează raportul. Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că o proiecţie pentru următoarele şase luni arată că vor fi peste 10 milioane de cazuri severe de Covid-19.

Un milion de teste pentru COVID-19, de săptămâna aceasta

Oficialii africani ai sănătăţii se pregătesc să testeze populaţia pentru noul coronavirus. Mai mult de un milion de teste pentru SARS-CoV-2 sunt pregătite să fie efectuate începând cu această săptămână, însă John Nkengasong, şeful Centrelor africane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor e de părere că vor fi necesare 15 milioane de teste în Africa în următoarele trei luni.

Ce înseamnă să fii medic în Africa, cu ce patologii şi cu ce număr imens de cazuri te confrunţi, a povestit dr. Iosif Niculescu într-un interviu VIDEO acordat 360medical.ro.

,,Experienţa africană în medicină este unică în lume, pentru că există un număr foarte mare de cazuri şi un număr imens de bolnavi şi un număr foarte mic de personal medical. Totul se bazează pe eficienţă maximă, este o modalitate foarte eficientă de a folosi fondurile, nu totdeauna în beneficiul pacienţilor, dar astea sunt realităţile”, a  precizat dr. Niculescu.

viewscnt