Covid-19: Care sunt specialităţile medicale cu cel mai mare risc pentru noul coronavirus

Covid-19: Care sunt specialităţile medicale cu cel mai mare risc pentru noul coronavirus

Medicul din China care a anunţat apariţia noului coronavirus înaintea autorităţilor, avertizând o lume întreagă asupra epidemiei şi care a murit din cauza Covid-19, era oftamolog, specializat în glaucom. Nu era nici medic de medicină de urgenţă, nici de terapie intensivă, cei din prima linie în lupta cu SARS-CoV-2. Un studiu recent şi-a propus recent să afle care sunt specialităţile medicale cu cel mai mare risc pentru noul coronavirus şi dacă oftalmologia se află printre acestea.

Medicul Royce Chen, şeful programului de rezidenţiat pentru oftalmologi de la Universitatea Columbia Irving Medical Center din New York, a făcut un sondaj pe acest subiect.

Rezultatele sondajului arată că, dintre toţi medicii rezidenţi care au lucrat în zona cea mai mare a oraşului New York între martie şi aprilie 2020, medicii din ATI, medicina de urgenţă şi oftalmologie aveau cel mai mare risc de Covid-19.

Grupul de cercetare a avut puţine resurse care să-i ajute pe cercetători să decidă cum să-şi protejeze cursanţii.

„Am avut foarte puţine informaţii cu care am lucrat. Simultan, în timp ce guvernul începea să furnizeze directive despre distanţarea socială, existau rapoarte din China care ne spuneau că boala este extrem de contagioasă şi nu ştiam cum să protejăm lucrătorii medicali", a spus Royce Chen.

Potrivit siteului Medicinenet.com, Chen a încercat separarea medicilor rezidenţi în grupuri mai mici pentru a reduce numărul de persoane la care au fost expuşi aceştia şi efectuarea de verificări zilnice a stării de sănătate. Oricine din rândul medicilor prezenta febră, tuse sau alte simptome era izolat imediat până la rezolvarea simptomelor. Nu se ştie însă dacă medicii rezidenţii din anumite specialităţi sunt mai feriţi decât alţii, a ţinut să precizeze Chen.

Potrivit studiului său, care a inclus peste 2.300 de medici rezidenţi din 24 de specialităţi medicale, nivelurile cele mai ridicate de risc pentru coronvirusul SARS-CoV-2 îl deţin trei specialităţi.

,,Două dintre cele trei, anestezia şi medicina de urgenţă, erau aşteptate. Oftalmologia a fost însă surprinzătoare - cel puţin la prima vedere. Asta pentru că pacientul şi medicul erau la mai puţin de 2 metri distanţă şi nici unul dintre ei nu purta mască la începutul lunii martie”, a spus Chen.

Oftalmologii, risc ridicat de-a se infecta cu SARS-CoV-2

Nasul şi gura sunt căi de expunere evidente, dar cercetările recente arată că infecţia se poate răspândi şi prin ochi. La jumătatea lunii martie, Academia Americană de Oftalmologie a recomandat încetarea celor mai multe îngrijiri medicale din sfera oftalmologică neurgente, dar de atunci a emis îndrumări privind reluarea intervenţiilor chirurgicale elective.

,,Pacienţii afectaţi se prezintă frecvent în clinici de oftalmologie sau secţii de urgenţă. Acest fapt creşte probabilitatea ca oftalmologii să fie primii care evaluează pacienţii posibil infectaţi cu SARS-CoV-2. Statistic vorbind, oftalmologii fac parte din categoria cea mai expusă la infectare, după medicii din secţiile de Infecţioase, Terapie Intensivă şi ORL-işti”, a precizat dr. Daniela Cioplean, medic oftalmolog la Clinica Oftalmologică Oftapro.

Protocoalele de examinare oftalmologică în perioada pandemiei, impun purtarea obligatorie a măştii de protecţie de către personalul medical şi în special de către medicul oftalmolog, a halatelor sau salopetelor, a ochelarilor de protecţie, a mănuşilor de protecţie şi a ecranelor de protecţie ale aparatelor de examinare.

,,Pentru noi, oftalmologii, vizierele sunt inutile, deoarece reduc vizibilitatea şi nu permit examinarea la microscop”, scrie dr. Daniela Cioplean.

Este necesară dezinfecţia sistematică şi agresivă a echipamentelor utilizate după fiecare pacient, evitarea manevrelor oftalmologice care implică atingerea ochiului sau a pleoapelor.

viewscnt