Covid-19 poate produce complicaţii cardiovasculare periculoase

Covid-19 poate produce complicaţii cardiovasculare periculoase

Covid-19 poate produce complicaţii cardiovasculare grave, de la insuficienţă cardiacă, atacuri de cord până la declanşarea unor accidente vasculare cerebrale, atrag atenţia mai mulţi medici de urgenţă, care spun că până acum s-a pus accentul pe complicaţiile pulmonare ale Covid-19, dar s-au spus mai puţine despre complicaţiile cardiovasculare.

O echipă de medici ai Universităţii din Virginia a publicat o lucrare care îşi propune să servească drept ghid pentru medicii de medicină de urgenţă care tratează pacienţii care au Covid-19.

„Sperăm să creştem cunoştinţele medicilor de urgenţă şi conştientizarea asupra acestui nou agent patogen şi a impactului său asupra sistemului cardiovascular. Pe măsură ce întâlnim din ce în ce mai mulţi pacienţi cu Covid-19 înţelegem tot mai multe despre impactul bolii asupra organismului în general şi asupra sistemului cardiovascular în special. Rata de învăţare în acest domeniu este uimitor de rapidă. Informaţiile continuă să se schimbe săptămânal, dacă nu zilnic", a spus William Brady, de la Departamentul de Medicină de Urgenţă al Universităţii din Virginia UVA.

Insuficienţa cardiacă este una dintre complicaţiile care apare la  pacienţii cu Covid-19. Un studiu a constatat că aproape un sfert din pacienţii cu COVID-19 - 24% - sufereau de insuficienţă cardiacă acută atunci când au fost diagnosticaţi pentru prima dată cu coronavirus. Totuşi, medicii americani atrag atenţia că acest lucru nu înseamnă că 24% din totalul pacienţilor cu COVID-19 vor suferi insuficienţă cardiacă. Rămâne încă neclar dacă insuficienţa cardiacă a fost rezultatul Covid-19 în mod specific sau dacă virusul a agravat boala pe fondul unei insuficienţe cardiace nediagnosticate.

Dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă, aproape jumătate nu se ştia că au hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare, au mai subliniat medicii Universităţii din Virginia, potrivit Medicalxpress.com.

Accidentele vasculare cerebrale reprezintă un alt pericol, având în vedere că persoanele care au Covid-19, precum şi alte boli care provoacă inflamaţii severe în tot organismul, cresc riscul producerii AVC.

Autorii descriu în lucrare interacţiunile medicamentoase potenţiale la pacienţii cu Covid-19. De exemplu, hidroxiclorochina foarte mediatizată pentru malarie, poate interacţiona cu medicamente menite să regleze ritmul cardiac, pe lângă faptul că provoacă leziuni cardiace şi agravarea cardiomiopatiei. Remdesivir, un antiviral autorizat de FDA ca tratament pentru COVID-19, poate provoca tensiune arterială scăzută şi ritm cardiac anormal.

,,Pe măsură ce dobândim mai multă experienţă cu acest nou agent patogen, ne dăm seama că impactul său negativ se extinde dincolo de sistemul respirator. Vom continua să aflăm mai multe despre Covid-19 şi despre cel mai optim mijloc de a gestiona numeroasele sale complicaţii”, a afirmat Brady, precizând că este important ca medicii să ţină cont de aceste interacţiuni atunci când tratează pacienţii cu Covid-19.

viewscnt