Covid-19: Vârstnicii prezintă simptome neobişnuite

Covid-19: Vârstnicii prezintă simptome neobişnuite

Covid-19 este semnalat de obicei prin trei simptome: febră, tuse insistentă şi respiraţie dificilă. Dar vârstnicii – categoria de populaţie cu cel mai mare risc de complicaţii severe sau deces - pot să nu aibă niciuna din aceste caracteristici. Medicii susţin că mulţi adulţi în vârstă cu Covid-19 prezintă simptome „atipice”.

Mai multe relatări ale medicilor americani arată că vârstnicii infectaţi cu noul coronavirus este posibil să doarmă mai mult decât de obicei sau să nu mai mănânce. Pot părea neobişnuit de apatici sau confuzi, pierzându-şi orientarea în mediul înconjurător. Uneori, nici nu mai vorbesc. Ei pot avea ameţeli şi astfel sunt predispuşi la căderi sau pur şi simplu se prăbuşesc.

„Cu o mulţime de comorbidităţi, adulţii în vârstă nu prezintă simptome într-un mod tipic şi vedem asta în cazul Covid-19”, a spus dr. Camille Vaughan, şeful secţiei de geriatrie şi gerontologie de la Universitatea Emory.

Motivul are legătură cu modul în care organismele mai în vârstă răspund la boli şi infecţii, în plus capacitatea de reglare a temperaturii poate fi modificată.

„Bolile cronice pot masca sau pot interfera cu semne de infecţie. Unii oameni în vârstă, indiferent de modificările legate de vârstă sau de problemele neurologice anterioare, cum ar fi un accident vascular cerebral, pot avea reflexe de tuse modificate. Alţii cu deficienţă cognitivă nu pot fi capabili să-şi comunice simptomele", a precizat dr. Joseph Ouslander, profesor de geriatrie la Colegiul de Medicină Schmidt al Universităţii Florida Atlantic.

În cazul în care semnele precoce ale Covid-19 sunt ratate, persoanele în vârstă îşi pot deteriora grav starea de sănătate. Mai mult, acestea pot intra şi ieşi din casele lor fără măsuri de protecţie adecvate, riscând răspândirea infecţiei. Dr. Quratulain Syed, un medic geriatru din Atlanta, descrie un bărbat de 80 ani, pe care l-a tratat la mijlocul lunii martie.

Pe parcursul a câteva zile, acest pacient, care avea boli de inimă, diabet şi insuficienţă cognitivă moderată, a încetat să mai meargă şi a devenit profund letargic. Dar nu avea febră sau tuse. Singurul său simptom respirator: strănutul.

Soţia bărbatului a sunat de două ori la 911. De fiecare dată, paramedicii i-au verificat semnele vitale şi au declarat că este OK. După un alt apel îngrijorat din partea soţiei, Syed a insistat ca pacientul să fie dus la spital, unde s-a testat pentru Covid-19 şi era pozitiv.

„Am fost destul de îngrijorat pentru medicii şi paramedicii care fuseseră în casă şi care nu folosiseră PPE (echipament individual de protecţie)”, a spus Syed.

Dr. Sam Torbati, director medical al departamentului de urgenţă Ruth şi Harry Roman, de la Centrul Medical Cedars-Sinai, descriu starea persoanelor în vârstă care au Covid-19: „devin slabi şi deshidrataţi, iar când vor să meargă, se prăbuşesc şi se rănesc rău”. Torbati a văzut adulţi mai în vârstă profund dezorientaţi şi incapabili să vorbească şi care par la început că au suferit lovituri.

„Când îi testăm, descoperim că ceea ce produce aceste schimbări este un efect al sistemului nervos central al coronavirusului”, a spus dr. Sam Torbati.

Dr. Laura Perry, profesor la Universitatea de Medicină din California-San Francisco, a văzut o femeie de 80 ani, ce părea a avea o răceală înainte de a deveni foarte confuză. În spital, nu a putut identifica unde era, fiind diagnosticată cu delir hipoactiv. Pacienta a testată pentru coronavirus şi este pozitivă, fiind internată încă în spital.

Dr. Anthony Perry, profesor de geriatrie la Rush University Medical Center din Chicago, povesteşte despre o femeie în vârstă de 81 de ani, cu greaţă, vărsături şi diaree, care a fost pozitivă la testul COVID-19. A primit perfuzii, oxigen şi medicamente pentru simptomele digestive, s-a întors acasă după două zile şi se descurcă bine.

Un alt pacient în vârstă de 80 de ani, cu simptome similare - greaţă şi vărsături, dar care nu avea tuse, febră sau probleme de respiraţie se află în terapie intensivă şi trebuie pus pe un ventilator. Şi acesta la testul COVID-19 a ieşit pozitiv. ,,Diferenţa dintre cei doi? Acest pacient este fragil şi are boli cardiovasculare. Nu ne este clar de ce unii pacienţi în vârstă se descurcă bine, în timp ce alţii nu”, a mărturisit Perry.

Până în prezent, rapoartele unor astfel de cazuri au fost anecdotice. Dar câţiva medici încearcă să strângă mai multe informaţii şi să le centralizeze. În Elveţia, dr. Sylvain Nguyen, un medic geriatru de la Universitatea din Lausanne Hospital Center, a pus la dispoziţie o listă de simptome tipice şi atipice la pacienţii în vârstă cu Covid-19.

De ce sunt vârstnicii foarte vulnerabili la coronavirus, explică pe larg intr-un material video pentru 360medical.ro Vlad Negulescu.

viewscnt