Cum măsoară italienii temperatura cu dronele pentru a depista Covid-19

Cum măsoară italienii temperatura cu dronele pentru a depista Covid-19

Dronele sunt trimise de italieni în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus. Şi alte ţări au folosit micile aparate de zbor ghidate la distanţă pentru a-i descuraja pe oameni să umble pe străzi, acum când este impusă distanţarea socială pentru a limita răspândirea pandemiei. Însă autorităţile italiene au mers mai departe şi cu ajutorul dronelor  măsoar[ temperatura persoanelor fără să le atingă şi să le ceară permisiunea.

Autorităţile din provincia nordică Bergamo, epicentrul focarului de COVID-19 din Italia au recurs la această măsură inedită. Dronele sunt comandate de forţele poliţieneşti, care dialoghează cu italienii aflaţi pe pe stradă.

,,Atenţie! Te afli într-o zonă interzisă. Ieşi imediat", se adresează drona persoanelor care umblă pe străzi. În acest timp, un senzor de căldură măsoară temperatura italienilor ,,plimbăreţi” şi trimite informaţiile către un operator, care se uită la o hartă termică de pe ecranul său şi compară culorile care variază de la portocaliu până la violet.

,,După ce temperatura unei persoane este citită de drone, dacă arată culoarea roşie pe ecran, persoana este oprită pentru a i se măsura temperatura cu un termometru normal", a declarat Matteo Copia, comandantul poliţiei din Treviolo, potrivit Medicalxpress.com.

„Încălcărea regulamentelor duce la aplicarea sancţiunilor administrative şi penale”, a mai spus poliţistul, care a recunoscut că dronele sunt utile pentru controlul populaţiei privind limitarea deplasărilor.

În timp ce poliţia locală a primit noi puteri care îi permit să verifice temperatura oamenilor fără ştirea sau permisiunea lor, mai multe voci din rândul locuitorilor din Treviolo susţin că acest lucru este o încălcare a confidenţialităţii.

„Totul este perfect legal. În acest moment când avem decretată stare de urgenţă, autoritatea aviaţiei civile italiene ne-a autorizat să controlăm oamenii folosind aceste operaţiuni”, a precizat şeful Poliţiei Locale.

„Folosirea dronei ar putea părea pozitivă, dar în opinia mea, este o încălcare a vieţii private”, a spus Carlotta Locatelli, o studentă.

În Italia, numărul cazurilor de coronavirus SARS-COV 2 a ajuns la 143.626, fiind pe locul trei în lume, după SUA şi Spania. 18.279 de decese sunt în Italia din cauza COVID-19. Numai în Lombardia, o zonă industrială cu peste 10 milioane de oameni, au murit 10.022 de italieni,  ceea ce înseamnă că o persoană din 1.000 a decedat din cauza acestui virus.

Spania a apelat şi ea la drone, în special Poliţia din Madrid a folosit aparatele de zbor echipate cu difuzoare pentru a-i trimite pe oamenii aflaţi pe străzi acasă. Această măsură de supraveghere prinde teren şi în România, Prefectura Judeţului Cluj a anunţat printr-un comunicat de presă că Zona Metropolitană Cluj va fi supravegheată cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor).

viewscnt