De teama Covid-19, multe persoane care fac atac de cord rămân acasă

De teama Covid-19, multe persoane care fac atac de cord rămân acasă

Spitalele din SUA se confruntă cu un aflux continuu de pacienţi cu Covid-19. Medicii cardiologi au observat însă că de la izbucnirea pandemiei de coronavirus a scăzut numărul pacienţilor trataţi pentru atac de cord într-un moment în care se aşteaptă o creştere a acestor cazuri. În acest context, specialiştii cardiologi atrag atenţia că oamenii pot ignora simptomele atacului de cord de frica de a merge la spital din cauza Covid-19.

În urma unui sondaj făcut în rândul medicilor pe reţelele de socializare, majoritatea cardiologilor a declarat că spitalul lor a înregistrat o scădere cu cel puţin 40% a internărilor pentru atac de cord. Angioplasty.org, comunitatea cardiologilor americani care a iniţiat sondajul, a precizat că rezultatele sunt izbitoare, chiar dacă astfel de date nu reprezintă dovezi ,,cu greutate” care provin dintr-un studiu formal - care, în mijlocul pandemiei, nu există.

Însă, un alt studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a reliefat că în fiecare dintre cele nouă spitale mari din SUA, numărul pacienţilor cu atac de cord a scăzut semnificativ.

,,Începând cu 1 martie, spitalele au înregistrat o reducere medie de 38% a laboratorului de cateterism cardiac. Fiecare centru a avut un declin al numărului pacienţilor cu atac de cord, un model care este contraintuitiv”, a precizat dr. Santiago Garcia, cardiolog şi cercetător la Fundaţia Minneapolis Heart Institute, medicul care a condus studiul.

Persoanele cu boli cardiace existente prezintă un risc crescut de infectare severă cu coronavirus. Deci, declinul atacurilor de cord este nejustificat, în opinia medicilor americani, care consideră că următorul pas este să cerceteze motivele şi să studieze mai multe spitale pentru a vedea cât de răspândit este fenomenul.

Dr. Martha Gulati, redactor-şef al CardioSmart.org, un site al Colegiului American de Cardiologie, e de părere că frica şi neînţelegerea ar putea ţine acasă unii pacienţi cu atac de cord.

,,Oamenii s-ar putea să se teamă că sunt expuşi la Covid-19 şi să se îngrijoreze că sunt izolaţi de familiile lor din cauza restricţiilor spitaliceşti. Iar alţii, ar putea fi derutaţi de toate mesajele care le spun să stea acasă”, a sugerat dr. Gulati, potrivit Medicalxpress.com.

Atât dr. Santiago Garcia cât şi dr. Martha Gulati au subliniat că spitalele iau măsuri pentru a proteja pacienţii de expunerea la coronavirus. Recent cercetătorii americani au reilefat că SARS-CoV-2 poate avea consecinţe fatale în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare subiacente şi poate provoca leziuni cardiace chiar şi la pacienţii fără afecţiuni cardiace subiacente.

viewscnt