Bolile care afectează gingia şi alte ţesuturi de susţinere a dinţilor sunt diagnosticate şi tratate în urma unei consultaţii de parodontologie. În timpul consultului, medicul parodontolog evaluează gradul de afectare gingivală şi va recomanda tratamentul adecvat. Boala parodontală, cunoscută şi sub numele de parodontită, este o boală inflamatorie cronică a ţesuturilor de susţinere a dinţilor (os, gingie, ligamentul care leagă dintele de os), care alcătuiesc parodonţiul.
La Clinica de Stomatologie SANADOR, terapiile parodontale asistate de laser asigură pacienţilor multiple avantaje: confort sporit, vindecare rapidă, risc redus de infecţii şi rezultate durabile. De asemenea, pacienţii beneficiază de parodontometrie, realizată cu ajutorul unei sonde parodontale gradate, care permite medicului să măsoare adâncimea pungilor parodontale şi să monitorizeze eficienţa tratamentului.
De ce este importantă consultaţia de parodontologie?
Parodontologia este o ramură a stomatologiei dedicată prevenţiei, diagnosticului şi tratamentului bolilor care afectează ţesuturile dure şi moi ce susţin şi protejează gingiile şi dinţii. Aceste ţesuturi, cunoscute sub numele de parodonţiu, îndeplinesc funcţii esenţiale: fixează ferm dinţii în maxilare, acţionează ca un amortizor în timpul masticaţiei, prevenind deteriorarea dinţilor din cauza forţelor excesive, şi menţin dinţii într-o poziţie stabilă pentru a asigura o masticaţie eficientă şi confortabilă. Prin intermediul unui consult de parodontologie, sănătatea, funcţionalitatea şi estetica acestor structuri pot fi menţinute.
Afecţiunile gingivale includ gingivita, caracterizată prin inflamaţie şi sângerare gingivală fără afectarea osului, şi parodontita, care implică distrugerea osului ce susţine dintele. Netratată, boala parodontală poate duce la pierderea dinţilor.
Parodontoza este o infecţie bacteriană a gingiilor şi a altor ţesuturi de susţinere a dinţilor, care distruge suportul osos. Ca urmare, dinţii pot deveni mobili sau pot cădea, iar edentaţia implică tratamente cu proteze sau cu implant dentar.
Pentru tratamentul gingivitei şi al complicaţiilor asociate, cum ar fi parodontoza, Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de cele mai avansate tehnologii disponibile. Aici, medicii dentişti foarte experimentaţi asigură pacienţilor tratamentul necesar, în funcţie de severitatea afecţiunii identificate, cu rezultate deosebite pe termen lung.
Care este legătura dintre sănătatea gingiilor şi sănătatea generală?
Cercetările extinse din ultimii ani au evidenţiat rolul major pe care sănătatea orală îl joacă în sănătatea sistemică. Boala parodontală este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune arterială, precum şi cu complicaţii în timpul sarcinii. De asemenea, aceasta este legată de afecţiuni precum bolile respiratorii, boala cronică de rinichi, poliartrita reumatoidă, obezitatea şi cancerul.
În multe privinţe, cavitatea bucală poate fi considerată o oglindă a stării generale de sănătate a corpului. Bolile gingivale apar din cauza acumulării de placă bacteriană pe dinţi, dar afecţiunile sistemice pot influenţa şi ele structurile de susţinere ale dinţilor.
Unele boli grave se pot manifesta iniţial în cavitatea bucală înainte de a deveni evidente în alte părţi ale corpului. Astfel, un medic specialist parodontolog poate detecta semne ale unor afecţiuni sistemice, precum diabetul zaharat sau anumite boli hematologice, în timpul examinării cavităţii bucale a unui pacient.
La SANADOR, pacienţii au acces la servicii medicale integrate, printr-o abordare multidisciplinară, pentru diagnosticul şi tratamentul tuturor problemelor de sănătate. Astfel, prin consulturi multidisciplinare, chiar şi pacienţii cu diabet zaharat, osteoporoză sau boli cardiovasculare au acces la tratamente stomatologice complexe, cum sunt implanturile dentare, în deplină siguranţă.
Care sunt manifestările pentru care se impune un consult de parodontologie?
Factorul determinant al bolii parodontale este placa bacteriană, care, împreună cu alţi factori genetici şi de mediu, boli sistemice, stres, tratamente medicamentoase, lucrări protetice neadaptate corect marginal, plombe vechi, pot influenţa negativ evoluţia bolii.
Deoarece boala parodontală are în cele mai multe cazuri o evoluţie lentă şi nu produce durere, multe persoane nu solicită un consult de specialitate la medicul parodontolog. Din această cauză, afecţiunea rămâne nediagnosticată până când simptomele avansate, cum ar fi sângerările gingivale şi mobilitatea dentară, devin evidente. Însă, chiar şi în stadiile avansate, dinţii pot fi salvaţi, iar un dinte mobil este mereu de preferat unui dinte lipsă.
De aceea, consultaţiile stomatologice periodice, chiar şi în lipsa unor semne şi simptome evidente, pentru control şi igienizare profesională, sunt importante. Primul semnal de alarmă îl reprezintă sângerările gingivale, care pot apărea în timpul periajului dentar, la apăsarea gingiilor sau chiar spontan, sau inflamaţia gingivală, când gingiile au o culoare roşu aprins, violet sau uşor albăstrui.
Alte semne şi simptome importante care pot fi prezente includ: retracţia gingivală, situaţie în care dinţii devin vizibil mai lungi, din cauza tendinţei gingiei de a se retrage şi a se subţia, respiraţia urât mirositoare (halitoza sau halena), dată de cantitatea mare de bacterii care produc infecţii în pungile parodontale. Uneori, pot apărea dureri gingivale în timpul meselor, mobilitate dentară şi spaţierea dinţilor.
Clinica de Stomatologie SANADOR dispune de cele mai avansate tehnologii pentru diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor dentare. Pacienţii au acces la servicii stomatologice complete, de la profilaxie dentară, până la parodontologie, implantologie şi chirurgie oro-maxilo-facială. În funcţie de indicaţie, pacienţii beneficiază şi de investigaţii de radiologie dentară, chiar în cadrul clinicii.
Cum este tratată modern parodontita?
Tratamentul parodontitei este complex şi urmăreşte încetinirea sau stoparea evoluţiei bolii, vindecarea completă nefiind posibilă. În funcţie de severitatea bolii, se aplică diverse scheme terapeutice. Terapia iniţială include profilaxie dentară completă prin detartraj, air-flow şi periaj, precum şi chiuretaj subgingival în câmp închis, realizat cu chiuretele. Decontaminarea pungilor parodontale cu laserul dentar este o metodă neinvazivă, fără anestezie, ce distruge bacteriile responsabile de redeclanşarea bolii.
În stadiile moderate şi avansate, se recurge la terapia chirurgicală regenerativă, care include chiuretaje în câmp deschis, refacerea masei osoase pierdute prin adiţia biomaterialelor, injectarea plasmei cu factori de creştere obţinute din sângele pacientului şi adiţie de os sau de ţesut moale. Terapia de menţinere pe termen lung presupune şedinţe regulate de reevaluare parodontală, igienizare profesională şi decontaminare, mai frecvente în primul an.
La Clinica de Stomatologie SANADOR, tratamentul parodontozei beneficiază şi de terapii moderne, cum ar fi injectarea plasmei pentru regenerarea ţesutului osos şi gingival, folosind tehnologia PRGF Endoret de la BTI Biotechnology Institute. Această procedură implică recoltarea de sânge de la pacient, prelucrarea într-o centrifugă specială pentru obţinerea plasmei cu factori de creştere şi injectarea acesteia în gingiile afectate. Acest tratament reduce inflamaţia, scade riscul de infecţii şi poate stopa evoluţia bolii.