Parodontita sau parodontoza este o afecţiune severă, care se manifestă prin inflamaţia ţesuturilor care susţin dinţii. În mod normal, dinţii rămân fixaţi în osul maxilarului şi suportă forţele generate de masticaţie fără să se mişte, însă boala parodontală poate avansa până în punctul în care îi face mobili. Inflamaţia afectează iniţial ţesuturile moi, dar, în timp, duce la pierderea de ţesut osos. În lipsa susţinerii oferite de os şi alte ţesuturi, dinţii încep să se mişte şi, dacă nu se intervine la timp, se ajunge la pierderea acestora.
Cauza principală a parodontitei este acumularea de bacterii la nivelul parodonţiului. În general, boala parodontală afectează persoane de peste 30 ani. Evoluţia bolii are mai multe etape, iar în stadii avansate poate provoca simptome ca durerea intensă şi mirosul neplăcut al gurii (halitoză). Chiar dacă igiena efectuată corect înlătură placa bacteriană, pentru îndepărtarea tartrului este nevoie de controale stomatologice periodice. Intervalul la care se efectuează şedinţele de profilaxie dentară variază de la caz la caz, însă, dacă parodontita s-a instalat deja, tratamentul se realizează în funcţie de stadiul afecţiunii. Chiuretajul în câmp închis este util în faza iniţială a bolii, în timp ce în fazele moderate sau avansate poate fi nevoie de tratament chirurgical.
La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienţii cu boală parodontală beneficiază de tratament avansat, adaptat la particularităţile fiecărui caz. Medicii SANADOR specializaţi în parodontologie, cu o experienţă vastă şi empatici, evaluează atent fiecare caz şi stabilesc un plan de tratament personalizat, care poate include şi tratamentul cu implanturi dentare pentru parodontoza agresivă. În plus, medicii SANADOR instruiesc pacienţii, astfel încât aceştia să efectueze igiena orală corect şi să-şi menţină dantura sănătoasă.
De ce apare parodontita şi cum se manifestă
Cavitatea bucală găzduieşte numeroase tipuri de bacterii. Majoritatea sunt inofensive, însă igiena precară facilitează multiplicarea acestora şi formarea plăcii bacteriene. Anumiţi factori, ca fumatul, moştenirea genetică, diabetul zaharat de tip 2, obezitatea, nutriţia deficitară, menopauza, dar şi afecţiunile care atacă sistemul imunitar favorizează instalarea bolii. În timp, bacteriile fixează minerale pe dinţi, sub forma tartrului, care, la rândul său, amplifică înmulţirea bacteriilor şi pătrunderea lor sub gingie. Răspunsul organismului este inflamaţia parodonţiului, complexul de ţesuturi care susţin dintele în maxilar, manifestare numită gingivită. Pacientul observă că gingiile s-au înroşit şi umflat şi că sângerează la periaj.
În faza următoare a bolii se formează pungi parodontale, iar măsurile obişnuite de igienă nu au efect asupra bacteriilor prezente în acestea. Gingia se retrage şi începe pierderea ţesutului osos, pentru că bacteriile erodează osul, ligamentele şi celelalte ţesuturi care susţin dintele. Gingiile devin dureroase şi sensibile. În lipsa unui tratament adecvat, pierderea de ţesut osos continuă şi apare mobilitatea dentară. Gingiile sângerează şi se infectează, ceea ce duce la formarea de puroi şi la apariţia halitozei.
Identificarea timpurie a simptomelor parodontitei este importantă pentru iniţierea unui tratament prompt şi corect. În afara efectelor asupra sănătăţii orale, parodontita afectează şi alte organe şi funcţii din organism, crescând riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare, demenţelor ori al complicaţiilor din timpul sarcinii. Clinica de Stomatologie SANADOR asigură consultaţii de specialitate şi identifică primele semne ale parodontozei, astfel încât să se poată interveni la timp. Datorită pregătirii şi experienţei îndelungate a echipei medicale, pacienţii cu astfel de probleme stomatologice îşi pot redobândi zâmbetul sănătos şi pot evita consecinţele negative ale bolii parodontale asupra sănătăţii generale.
Diagnosticul avansat al bolii parodontale
Deseori, boala parodontală se diagnostichează la o consultaţie de rutină. Însă, pentru confirmarea bolii, este necesară o examinare clinică amănunţită, o anamneză corect efectuată şi investigaţii suplimentare. Medicul va discuta cu pacientul despre obiceiurile de viaţă şi alimentare, despre istoricul medical şi rutina îngrijirii orale. La examinarea cavităţii bucale, specialistul poate remarca inflamaţia ţesuturilor gingivale şi gradul de retracţie al acestor, iar pentru măsurarea pungilor parodontale, a retracţiei gingivale şi a şanţului subgingival, acesta va folosi o sondă parodontală. Radiografia dentară panoramică este de asemenea un test diagnostic util, întrucât dezvăluie nivelul de afectare a osului.
La SANADOR, consultaţiile stomatologice sunt asigurate de medici bine pregătiţi, care folosesc echipamente moderne, de ultimă generaţie, cum este scannerul intraoral digital 3Shape Trios, care permite obţinerea de amprente dentare rapid şi fără disconfort. Astfel, pacientul are garanţia unui diagnostic precis, pe baza căruia specialistul poate dezvolta un plan de tratament eficient. În formele agresive, tratamentul poate include extracţii dentare şi regularizări osoase, urmate de implanturi dentare.
Tratamentul parodontitei
Un prim pas în tratamentul parodontitei constă în curăţarea profesională a danturii. Medicul stomatolog îndepărtează placa bacteriană şi tartrul de pe dinţi, efectuează un periaj profesional şi air-flow. Chiuretajul în câmp închis îndepărtează depozitele de bacterii din pungile parodontale, astfel că acestea nu mai atacă parodonţiul. Administrarea de antibiotice, sub formă de gel, apă de gură sau pastile ajută, de asemenea, la îndepărtarea bacteriilor. Dacă, în faza iniţială a bolii, aceste proceduri, alături de menţinerea unei igiene stricte, pot fi de ajuns pentru tratamentul bolii, în faza moderată este nevoie de intervenţie chirurgicală.
Chiuretajul în câmp deschis este o procedură chirurgicală care presupune realizarea unei incizii la nivelul gingiei, până la osul alveolar, cu scopul de a curăţa rădăcinile dinţilor în profunzime. La finalul intervenţiei, ţesutul gingival este suturat înapoi pe dinţi, astfel încât să adere cât mai bine.
Dacă afecţiunea provoacă pierderea semnificativă de ţesut osos, medicul parodontolog poate recomanda implantul de os. Se inserează fie ţesut obţinut de la pacient, fie de la un donator, fie dintr-un material sintetic. Implantul funcţionează ca structură de susţinere pentru dezvoltarea de nou ţesut osos.
Grefele gingivale sunt necesare în cazul unei retrageri ample a gingiei. Procedura constă în plasarea unui fragment de ţesut în jurul dintelui. După vindecare, grefa funcţionează ca restul ţesuturilor gingivale, protejând dintele de acţiunea bacteriilor, substanţelor acide, şocului şi a altor factori care l-ar putea afecta. Grefa are şi un important rol estetic, pentru că redă aspectul natural al danturii.
Regenerarea tisulară ghidată (RTG) este o altă procedură care se foloseşte pentru tratamentul parodontitei şi care are ca rol stimularea regenerării osoase. Medicul introduce o membrană biocompatibilă, resorbabilă sau neresorbabilă, între os şi dinte. Pentru a stimula dezvoltarea de ţesut osos, se foloseşte şi injectarea de plasmă trombocitară în zonele afectate. Plasma se obţine din sânge recoltat de la pacient.
Tratamentul modern al bolii parodontale la SANADOR
Tehnologia are un rol important în tratamentul afecţiunilor stomatologice, de aceea, la SANADOR, este disponibilă aparatură de înaltă performanţă. Laserul WaterLase iPlus creşte precizia procedurilor şi confortul pacienţilor, în timp ce Laserul cu diodă EPIC X se foloseşte la intervenţii chirurgicale cu scopuri diverse. Tehnologia PRGF asigură vindecarea rapidă şi regenerarea osoasă prin injectarea de plasmă.
La Clinica de Stomatologie SANADOR pacienţii cu parodontită au acces la metode de tratament de ultimă generaţie. Medicii, bine pregătiţi şi experimentaţi, realizează un plan de tratament al parodontozei detaliat, adaptat fiecărui pacient. Măsurile de profilaxie şi intervenţiile chirurgicale se realizează eficient şi cu disconfort minim. Specialiştii SANADOR au experienţă în realizarea de implanturi, intervenţii de chirurgie dento-alveolară, tratamente de endodonţie, protetică dentară şi alte proceduri folosite în tratamentul bolii parodontale şi al refacerii danturii.