Renunţarea la carne şi adoptarea unui stil alimentar vegetarian pot reduce colesterolul, pot ajuta la menţinerea sănătăţii inimii, dar şi la pierderea în greutate, iar o nouă cercetare arată că ajută şi la îmbunătăţirea controlului zahărului din sânge.
Aceste beneficii îi ajută pe cei care au boli de inimă sau alte boli vasculare ori sunt expuşi unui risc mare de a le avea, potrivit unei meta-analize care a inclus 20 de studii.
Rezultatele cercetărilor „demonstrează că o dietă vegetariană exercită un efect modest, dar semnificativ în reducerea mai multor factori de risc cheie, inclusiv a colesterolului „rău” LDL; HbA1c şi a greutăţii corporale, în special la pacienţii cu risc ridicat”, sunt de părere autorii.
Dietele vegetariene, care exclud carnea şi peştele, au devenit mai populare în ultimii ani, alternativele pe bază de plante fiind oferite mai mult, chiar şi în lanţurile de fast-food.
Tian Wang, un dietetician de la Universitatea din Sydney, a identificat 20 de studii care au implicat 1.878 de persoane cu BCV sau cu risc crescut de boli cardiovasculare (BCV). Ei au comparat rezultatele celor care urmau diete vegetariene cu ale celor care aveau alte diete, inclusiv măsurători cheie ale colesterolului, zahărului din sânge sau tensiunii arteriale.
În general, rezultatele au arătat că persoanele care au fost vegetariene timp de 6 luni au avut reduceri semnificativ mai mari ale colesterolului decât cele cu diete standard.
Vegetarienii din studiu au avut glicemia scăzută cu 0,24% şi au pierdut în medie 7,5 kilograme. Studiile, în general, nu au arătat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Încă de acum doi ani, experţii Asociaţiei Americane a Inimii au constatat că persoanele de orice vârstă, care ţin o dietă sănătoasă, bazată pe plante, au un risc mai mic de-a face infarct miocardic şi boli de inimă, arătând că mai puţină carne în alimentaţie echivalează cu a avea o inimă mai sănătoasă.
Citeşte şi
Dieta care scade riscul de infarct miocardic şi boli de inimă