Pacienţii au nevoie de acces la medicamente, în mod egal şi neîngrădit în întreaga Uniune Europeană (UE). Acesta a fost mesajul care a răsunat pe parcursul mesei rotunde a Uniunii Europene în domeniul farmaceutic, organizată zilele trecute la Parlamentul European.
Masa rotundă a reunit reprezentanţi ai instituţiilor UE şi părţi interesate pentru un dialog colaborativ privind politica farmaceutică a Uniunii Europene.
Discuţiile au încorporat necesitatea găsirii unui echilibru, pentru abordarea disparităţilor şi asigurarea predictibilităţii pe tot parcursul ciclului farmaceutic.
Conform calendarului Parlamentului European pentru directiva şi regulamentul privind pachetul farmaceutic, se aşteaptă ca negocierile privind proiectele de poziţii de negociere ale PE să fie finalizate până la 7 martie 2024.
Negocierile reprezintă cele mai importante reforme ale legislaţiei farmaceutice europene din ultimii 20 de ani.
„Pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor, acestea trebuie nu numai să fie inventate şi introduse pe piaţă în condiţii de siguranţă şi în cantităţi suficiente, ci şi să fie accesibile pentru pacienţi şi pentru sistemele de finanţare a sănătăţii din statele membre", a declarat europarlamentarul polonez, Adam Jarubas, în calitatea sa de preşedinte al Subcomisiei pentru sănătate publică (SANT) a Parlamentului European.
În timpul reuniunii, participanţii s-au angajat în discuţii menite să asigure accesul neîntrerupt al europenilor la medicamente şi să consolideze securitatea sanitară strategică a UE în cadrul reformei farmaceutice a Uniunii.
Inegalitatea în ceea ce priveşte accesul la medicamente
Europarlamentarul a subliniat că, în ceea ce priveşte crizele de sănătate la nivel mondial acestea pot provoca o creştere neaşteptată a cererii şi pot perturba lanţurile de aprovizionare.
„Ştim acum că livrările pot fi expuse la diverse dificultăţi pe rutele comerciale sau că acestea pot fi ameninţate de tensiuni internaţionale, fie sub forma unor blocade, fie sub forma unor conflicte armate deschise şi fierbinţi", a explicat el.
Europarlamentarul consideră că multe probleme legate de accesibilitatea medicamentelor duc la disproporţii în ceea ce priveşte disponibilitatea aceloraşi medicamente în diferite ţări ale Uniunii.
„De exemplu, se estimează că, în Polonia, unele medicamente devin disponibile în medie cu doi ani mai târziu decât în Germania", a menţionat europarlamentarul
În opinia sa, astfel de disparităţi sunt incompatibile cu piaţa unică a UE şi cu conceptul de Uniune Europeană a Sănătăţii şi contribuie la standarde duble în domeniul asistenţei medicale în cadrul UE, creând o Europă cu viteze diferite în domeniul sănătăţii.
„Această dependenţă de [un] cod poştal face ca asistenţa medicală în Europa să fie inegală", a adăugat el.
Vor beneficia pacienţii
Tomislav Sokol, europarlamentar din Croaţia şi coordonator al PPE SANT - Partidul Popular European (Creştin Democrat), a subliniat că obiectivul principal al reformei este că „toţi pacienţii europeni ar trebui să primească medicamentele de care au nevoie aproximativ în acelaşi timp".
În timpul reuniunii, românca Anca Toma, care este directorul executiv al Forumului European al Pacienţilor (EPF), a împărtăşit un sentiment similar, afirmând că pacienţii sunt preocupaţi nu numai de cercetarea continuă pentru terapii şi mai eficiente, ci şi de accesibilitatea reală, inclusiv de accesibilitatea financiară.
„Dacă pacienţii nu beneficiază de aceste schimbări, înseamnă că ele sunt greşite. Disponibilitatea medicamentelor şi capacitatea pacienţilor de a şi le permite sunt importante", a subliniat ea.
La rândul său, Nathalie Moll, director general al EFPIA, o organizaţie care reprezintă companiile farmaceutice care introduc noi medicamente pe piaţă, a menţionat că industria trebuie să funcţioneze într-un mediu foarte previzibil atât pentru sectorul inovator, cât şi pentru cel generic.
„Ne aflăm într-un ciclu", a spus ea, „iar dacă nu ne putem urma reciproc, ciclul se întrerupe şi pierdem cu toţii, iar primii care pierd sunt pacienţii".
Necesitatea creării unui consens
Pe parcursul discuţiei, diverşi participanţi la masa rotundă au menţionat că obiectivul principal al modificărilor propuse este de a asigura un acces mai rapid, mai larg şi neîntrerupt la medicamente pentru cetăţenii Uniunii Europene.
Prin urmare, orice modificări care ar putea împiedica acest lucru trebuie elucidate, cu accent pe punerea în aplicare a instrumentelor care facilitează obiectivul de îmbunătăţire a accesului la medicamente.
La sfârşitul reuniunii, europarlamentarii au rezumat că scopul discuţiei a fost acela de a promova o înţelegere reciprocă mai profundă şi o recunoaştere a factorilor care influenţează poziţiile în domeniul farmaceutic.
Mai mult, el a subliniat necesitatea unui echilibru juridic între finanţarea cercetării şi dezvoltării (R&D/C&D) pentru medicamente şi forţele competitive care conduc la scăderea costurilor medicamentelor.
El a subliniat importanţa abordării deficitului de medicamente pentru securitatea sanitară europeană, în special având în vedere circumstanţele internaţionale dificile.
„În cele din urmă, în realizarea acestui echilibru juridic, sănătatea trebuie să prevaleze", a concluzionat europarlamentarul polonez.
Masa rotundă a UE în domeniul farmaceutic. Organizată de Adam Jarubas, deputat în Parlamentul European. Credit Foto: Stavros Tzovaras.