Extinderea epidemiei provocate de coronavirusul Covid-19 începe să încetinească, în ultima zi fiind înregistrat cel mai mic număr de noi cazuri de îmbolnăvire de la sfărşitul lunii ianuarie - 2.015 noi cazuri într-o zi. În total, până miercuri au fost raportate oficial 1.116 decese şi peste 45.100 de cazuri de îmbolnăvire pe plan mondial.
CONTROVERSE
Totuşi, experţii sunt împărţiţi în legătură cu momentul în care s-ar putea înregistra apogeul epidemiei. Marţi, un consilier medical al guvernului Chinei, Zhong Nanshan, a estimat că epidemia provocată de noul coronavirus se apropie de apogeu şi s-ar putea încheia în luna aprilie.
Alţi experţi sunt mai puţin optimişti. Brendan Murphy, un oficial în domeniul medical din Australia, consideră că este prea devreme pentru a estima când se va atinge apogeul epidemiei.
"Trebuie să urmărim datele cu atenţie în următoarele săptămâni înainte de a face predicţii", a afirmat Brendan Murphy, citat de Reuters.
Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a denumit oficial noul coronavirus Covid-19, consideră că epidemia reprezintă o ameninţare pe plan mondial şi este acum "inamicul public numărul 1" în domeniul sănătăţii în lume.
O echipă de experţi ai OMS a ajuns în China pentru a investiga situaţia şi pentru a lucra împreună cu autorităţile chineze pentru a găsi cele mai bune măsuri pentru limitarea extinderii epidemiei.
Echipa cuprinde experţi cu mai multe specializări: epidemiologi, cercetători, specialişti în microbiologie etc.
EXTINDERE ÎN AFARA CHINEI
În afara Chinei, infecţia cu noul virus a fost confirmată în continuare în 25 ţări: Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Malaezia, Singapore, Australia, Franţa, Vietnam, Cambodgia, Nepal, Canada, Sri Lanka, Germania, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Filipine, Italia, India, Suedia, Marea Britanie, Spania, Rusia şi Belgia.
În Europa, 43 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate în 8 state: Germania (16), Franţa (11), Marea Britanie (8), Italia (3), Spania (2), Finlanda (1), Suedia (1) şi Belgia (1).
Au fost raportate cazuri de transmisie a virusului de la om la om în Coreea de Sud, Germania, Vietnam, Japonia, Singapore, Thailanda şi SUA, iar primul şi singurul deces în afara Chinei a fost raportat oficial în Filipine săptămâna trecută.
SURSA INFECŢIEI
Analiza genomică realizată de experţi a relevat că noul coronavirus din China provine de la lilieci, ca şi SARS şi MERS, fiind transmis la om printr-o gazdă intermediară.
Vineri, cercetătorii de la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud au anunţat, în urma unui studiu, că noul coronavirus a fost transmis de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinului, singurul mamifer cu solzi din lume, care a servit drept gazdă intermediară.