Un singur suc îndulcit cu zahăr, băut zilnic, creşte semnificativ riscul de cancer hepatic şi de boală hepatică cronică în rândul femeilor, avertizează un nou studiu realizat în Statele Unite. Se estimează că 65% dintre adulţii americani consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr.
O echipă de cercetători de la Brigham and Women's Hospital, al doilea cel mai mare spital al universităţii Harvard, care au studiat un grup de aproape 100.000 de femei americane, au descoperit că cele care consumau zilnic băuturi îndulcite cu zahăr au fost mult mai predispuse să dezvolte cancer la ficat sau să moară din cauza unei boli hepatice.
Cercetarea, publicată marţi, în revista medicală JAMA Network Open, s-a bazat pe date colectate de la femei americane aflate la postmenopauză pe o perioadă medie de peste 20 de ani.
Bolile hepatice cronice reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial, iar incidenţa anuală a cancerului de ficat în Statele Unite a crescut de peste trei ori în ultimele trei decenii, de la trei persoane la 100.000 în 1985 la 9,4 persoane la 100.000 în 2015.
În 2023, se aşteaptă ca medicii să diagnosticheze aproximativ 41.210 cazuri noi de cancer de ficat, în SUA, la nivel naţional.
Factorii de risc cunoscuţi pentru cancerul de ficat includ hepatita cronică, tulburările metabolice, cum ar fi diabetul şi obezitatea, consumul excesiv de alcool şi chiar alimentele care conţin aflatoxină, care se găseşte în nuci şi porumb.
Cu toate acestea, 40% dintre persoanele cu cancer de ficat nu posedă niciunul dintre aceşti factori de risc.
Studii anterioare au stabilit legături între băuturile zaharoase şi riscul de a dezvolta cancer de sân, colorectal şi de prostată.
Datele celui mai recent studiu au fost obţinute de la un total de 98.786 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, care au fost înscrise în cadrul Women's Health Initiative (WHI) între 1993 şi 1998, în 40 de centre clinice din Statele Unite.
Acest grup a fost urmărit pe parcursul unor monitorizări care au durat până în martie 2020.
Participantele au fost rugate să raporteze consumul obişnuit de băuturi zaharate, băuturi răcoritoare obişnuite (cu excepţia băuturilor dietetice) sau băuturi din fructe, de la niciodată până la şase sau mai multe băuturi pe zi, precum şi mărimea porţiei consumate.
Aproximativ 6,8% (6.692) dintre participante au raportat că au consumat una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr în fiecare zi, în timp ce 13,1% (8.506) au băut una sau mai multe băuturi cu arome artificiale zilnic.
Cele care au consumat mai multe băuturi zaharoase au avut tendinţa de a fi mai tinere şi mai puţin active din punct de vedere fizic.
Pe parcursul unei medii de 20,9 ani de urmărire, echipa de cercetare a constatat că în rândul participantelor la WHI au apărut 207 cazuri noi de cancer hepatic şi 148 de decese hepatice cronice.
Rezultatele studiului au fost măsurate în „ani-persoană", o măsură care combină numărul de persoane din studiu şi perioada de timp (în ani) pe care fiecare persoană o petrece în cadrul studiului. De exemplu, un studiu care urmăreşte 1.000 de persoane timp de un an ar conţine 1.000 de ani-persoană de date.
Studiul a stabilit că ratele de cancer la ficat au fost de 18 la 100.000 de ani-persoană în rândul femeilor care au consumat una sau mai multe băuturi zaharoase pe zi, în comparaţie cu 10,3 la 100.000 de ani-persoană în rândul femeilor care au consumat trei sau mai puţine băuturi pe lună.
Echipa nu a găsit o corelaţie între un consum mai mare de băuturi îndulcite artificial şi riscul de a dezvolta cancer la ficat.
Ratele de decese cauzate de boli hepatice cronice au fost, de asemenea, înregistrate la 17,7 la 100.000 de ani-personă pentru femeile care au consumat una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr pe zi, comparativ cu 7,1 la 100.000 de ani-personă pentru cele care au consumat trei sau mai puţine pe lună.
Încă o dată, diferenţele în ceea ce priveşte consumul de băuturi îndulcite artificial nu s-au dovedit a fi asociate în mod semnificativ cu mortalitatea prin boli hepatice cronice.
În concluzie, autorii - care reprezintă mai multe universităţi şi facultăţi de medicină din Statele Unite - au evidenţiat rata mai mare a cancerului de ficat şi a deceselor cauzate de bolile hepatice cronice, subliniind că sunt necesare cercetări viitoare pentru a evalua în continuare aceste legături.
„Din câte ştim, acesta este primul studiu care raportează o asociere între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr şi mortalitatea cauzată de bolile hepatice cronice", afirmă primul autor Longgang Zhao, doctor în ştiinţe, de la Divizia de medicină în reţeaua Brigham's Channing, într-un comunicat.
Dacă vor fi confirmate, constatările studiului pot deschide calea către o strategie de sănătate publică pentru a reduce riscul de boli hepatice pe baza datelor provenite dintr-o cohortă mare şi diversă din punct de vedere geografic, au concluzionat autorii.