Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea a fost diagnosticată cu o boală rară autoimună după terminarea mandatului şi a avut nevoie de tratament cu imunoglobuline

Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea a fost diagnosticată cu o boală rară autoimună după terminarea mandatului şi a avut nevoie de tratament cu imunoglobuline

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost diagnosticată cu o boală rară autoimună imediat după terminarea mandatului şi a avut nevoie de tratament cu imunoglobuline.

Fostul ministru a prezentat situaţia sa într-o postare pe Facebook.

"În ultima parte a mandatului am început să mă simt din ce în ce mai rău, dar am crezut că această stare se datorează oboselii. În data de 5 noiembrie 2019 am primit un diagnostic de boală gravă autoimună, urmând imediat tratamentul specific, printre care şi cel cu imunoglobuline", a afirmat Sorina Pintea.

Mandatul de ministru al Sorinei Pintea s-a încheiat pe 4 noiembrie 2019, după ce guvernul condus de Ludovic Orban a primit votul de învestitură al Parlamentului.

"Eu am încredere în sistemul medical din România aşa că am ales să mă tratez la noi în ţară, într-un spital de stat. În momentul de faţă boala este în remisie, efectele tratamentului cu cortizon încă sunt vizibile, dar am considerat că este de datoria mea să aduc explicaţii pentru dispariţia din spaţiul public", a mai spus fostul ministru.

România se confruntă în ultimii ani cu o criză a aprovizionării cu imunoglobuline, care afectează mai ales pacienţii cu imunodeficienţe primare.

La începutul acestui an, Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare a tras un semnal de alarmă în legătură cu criza de imunoglobulină din România, estimând că, în 2025, unul din trei pacienţi nu va avea acces la tratamentul necesar.

La nivel mondial, consumul de imunoglobulină a crescut constant atât din cauza descoperirii de noi pacienţi, cât şi datorită creşterii numărului de afecţiuni în care este imunoglobulină folosită, potrivit asociaţiei.

În 2018, Ministerul Sănătăţii a introdus imunoglobulina pe lista medicamentelor strategice, care cuprinde în total 243 de produse, după ce România a activat mecanismul de alertă european prin care solicită imunoglobulină, iar guvernul a suspendat taxa clawback pentru imunoglobulină pentru doi ani.

Potrivit autorităţilor, România are nevoie de 5.000 de fiole de imunoglobulină de 2,5 miligrame în fiecare lună.

Ministerul Sănătăţii a precizat recent că imunoglobulina pentru asigurarea tratamentului în ambulatoriu al pacienţilor cu sindrom de imunodeficienţă primară se eliberează doar prin farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, în baza prescripţiei medicale în condiţiile în care există confuzii în privinţa prescrierii.

Subiectul crizei de imunoglobulinei din România a fost dezbătută în emisiunile 360medical difuzate la postul de televiziune B1 Tv în 15 decembrie şi 22 decembrie 2019, în care s-au prezentat atât problemele pacienţilor, cât şi posibile soluţii pentru rezolvarea crizei.

viewscnt