Imagistica funcţională grupează tehnici de imagistică medicală care detectează sau măsoară schimbările în metabolism, în fluxul sanguin, în compoziţia chimică regională şi în absorbţia în interiorul corpului, oferind informaţii valoroase despre activităţile fiziologice dintr-un ţesut sau organ.
Aceste tehnici includ tomografia cu emisie de pozitroni (PET), tomografia computerizată prin emisie de foton unic (SPECT), imagistica de perfuzie CT, imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI), microscopia fotoacustică funcţională (fPAM), imagistica cu particule magnetice (MPI) sau cea optică, spectroscopia în infraroşu apropiat (NIRS) şi imagistica cu ultrasunete funcţionale (fUS). Imagistica funcţională are multe aplicaţii atât în cercetare, cât şi în mediu clinic.
În cercetare, tehnicile de imagistică funcţională sunt folosite pentru a înţelege relaţia dintre activitatea în anumite zone ale creierului şi funcţiile mentale specifice, devenind astfel un instrument valoros în neuroştiinţele cognitive şi sociale.
În mediu clinic, imagistica funcţională este folosită în principal pentru diagnosticarea unor afecţiuni neurologice şi pentru ghidarea intervenţiilor neurochirurgicale. Imagistica cu ultrasunete funcţionale (fUS) este o metodă promiţătoare, putând să măsoare schimbările în activităţile neuronale sau în metabolism, mai ales în diagnosticarea bolilor vasculare la nou-născuţi şi în ghidarea intervenţiilor neurochirurgicale la adulţi.
Cu ajutorul profesionalismului şi al dedicării specialiştilor în radiologie şi imagistică medicală şi cu utilizarea tehnologiei de vârf, la SANADOR pot fi realizate examinări funcţionale complete. Pacienţii au acces la investigaţii prin rezonanţă magnetică funcţională, la PET-CT şi la SPECT-CT, în funcţie de indicaţia medicală existentă. Echipamentele disponibile sunt de ultimă generaţie, astfel încât rezultatele investigaţiilor sunt obţinute rapid şi cu mare acurateţe.
Tehnici de imagistică funcţională
Tehnicile de imagistică funcţională utilizează trasori sau sonde pentru a prezenta distribuţia substanţelor în corp, oferind detalii despre activităţile fiziologice ale ţesuturilor şi organelor. În comparaţie cu imagistica structurală, care se concentrează pe anatomie, imagistica funcţională se bazează pe distribuţia spaţială a substanţelor în organism, adesea similare cu compuşi chimici precum glucoza.
Un exemplu este tomografia cu emisie de pozitroni (PET), care măsoară schimbările în metabolism, fluxul sanguin şi compoziţia chimică regională. PET poate detecta anomalii în creier care nu sunt vizibile prin alte metode. O altă tehnică este imagistica funcţională cu rezonanţă magnetică (fMRI), un tip de RMN care măsoară modificările mici în fluxul sanguin asociate cu activitatea creierului. Aceasta este utilă pentru evaluarea unui accident vascular cerebral sau a altor afecţiuni, putând detecta modificări în creier care nu sunt evidente prin alte investigaţii.
Electroencefalografia (EEG) măsoară activitatea electrică a creierului şi este utilă pentru diagnosticarea epilepsiei, a tulburărilor de somn şi a altor afecţiuni neurologice. Magnetoencefalografia (MEG) măsoară câmpurile magnetice generate de activitatea electrică a creierului şi poate fi folosită pentru diagnosticarea epilepsiei şi a tumorilor cerebrale. Spectroscopia în infraroşu apropiat (NIRS) măsoară nivelul de oxigen din sângele cerebral şi poate fi utilizată pentru detectarea accidentelor vasculare cerebrale şi pentru monitorizarea activităţii cerebrale în timpul intervenţiilor chirurgicale.
RMN funcţional cu echipamente de ultimă generaţie la SANADOR
RMN funcţional, cunoscut şi sub abrevierea de fMRI, este o tehnică imagistică ce explorează activitatea cerebrală prin detectarea schimbărilor minime în fluxul sanguin, atunci când facem diverse activităţi. Această metodă serveşte două scopuri importante. În medicină, ajută la identificarea zonelor cerebrale critice, aspect esenţial pentru intervenţii chirurgicale precise şi pentru reducerea riscului de leziuni, iar în cercetare, facilitează înţelegerea funcţionării creierului sănătos şi a reţelelor neuronale.
Indicaţiile pentru RMN funcţional sunt diverse, acoperind o gamă largă de afecţiuni, precum epilepsia, tulburările de dezvoltare şi învăţare, traumatismele craniene şi boala Alzheimer. De asemenea, RMN-ul funcţional poate oferi o hartă precisă a zonelor cerebrale importante, ajutând chirurgii să planifice operaţia şi să reducă riscul de leziuni sau complicaţii.
În cazul epilepsiei, investigaţia poate oferi informaţii despre modul în care creierul reacţionează la stimuli şi poate ajuta la identificarea cauzelor convulsiilor tonico-clonice, iar pentru tulburările de dezvoltare şi învăţare poate detecta modificări în activitatea cerebrală la persoane cu imagini cerebrale normale.
Pentru pacienţii care au suferit traumatisme craniene, un RMN funcţional poate oferi informaţii despre legătura dintre fluxul sanguin şi zonele afectate, ajutând la înţelegerea deficitelor cognitive. În evaluarea bolii Alzheimer, investigaţia poate oferi informaţii despre activitatea cerebrală şi poate ajuta la identificarea modificărilor cerebrale asociate cu această afecţiune.
La SANADOR, pacienţii au acces la RMN funcţional efectuat cu echipamente RMN 3 Tesla de ultimă generaţie: Siemens Magnetom Skyra 3T, la Spitalul Clinic SANADOR şi Siemens Magnetom Vida 3T, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca. Aceste aparate ultraperformante permit obţinerea unor imagini de înaltă rezoluţie, într-un timp de examinare semnificativ mai scurt decât o investigaţie RMN standard.
Examinări avansate PET şi PET-CT la Centrul Oncologic SANADOR
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET) este o procedură imagistică de medicină nucleară ce furnizează medicului informaţii cuprinzătoare despre activitatea metabolică a diferitelor ţesuturi şi organe, într-un context anatomic şi structural.
PET-CT este o investigaţie imagistică funcţională avansată, care îmbină tomografia cu emisie de pozitroni (PET) şi tomografia computerizată (CT) pentru a detecta cu mare precizie celulele tumorale. PET-CT localizează tumorile folosind radiotrasori, care sunt molecule marcate cu material radioactiv (izotop radioactiv). Aceste molecule pot fi detectate în timpul scanării PET. Izotopul radioactiv folosit, denumit FDG, se comportă similar cu glucoza după ce este injectat în organism. Astfel, o acumulare a acestui radiotrasor într-o anumită zonă a corpului indică un metabolism glucidic crescut, sugerând prezenţa celulelor tumorale în acea zonă.
Investigaţia PET-CT este indicată în special pentru diagnosticul, evoluţia şi monitorizarea tratamentului cancerului, dar este utilizată şi în cardiologie şi neurologie. În oncologie, PET-CT este indicat pentru diagnosticul şi stadializarea cancerelor, precum şi pentru monitorizarea răspunsului la tratament. În cardiologie, PET-CT poate fi utilizat pentru a evalua starea inimii şi a vaselor de sânge, în timp ce în neurologie, poate fi utilizat pentru a diagnostica şi monitoriza afecţiuni precum demenţa şi epilepsia.
La Centrul Oncologic SANADOR, pacienţii pot efectua investigaţii PET-CT cu un echipament de ultimă generaţie - Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Acesta asigură imagini de o calitate superioară, esenţiale pentru stabilirea unui diagnostic precis şi pentru stadializare corectă, iar doza de radiaţii la care este expus pacientul este redusă.