Artroscopia reprezintă o procedură diagnostică şi terapeutică prin care se poate vizualiza interiorul unei articulaţii, fiind indicată în afecţiuni ale genunchiului, umărului, mâinii, cotului, gleznei şi şoldului. Într-o o astfel de intervenţie sunt necesare incizii de mici dimensiuni, pentru inspectarea şi tratarea articulaţiei afectate, cu ajutorul unor instrumente chirurgicale speciale, foarte subţiri. Fiind o intervenţie minim invazivă, artroscopia permite o recuperare rapidă, cu risc redus de complicaţii faţă de operaţiile clasice, dar şi o precizie crescută a diagnosticului în comparaţie cu alte investigaţii, cum este radiografia digitală.
În Secţia de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul şi tratamentul problemelor articulare. Ori de câte ori este posibil, chirurgii ortopezi SANADOR realizează intervenţii minim invazive, artroscopice, pentru a descoperi şi trata rapid, eficient şi sigur afecţiunile şi leziunile articulaţiilor, cu o durată redusă de spitalizare pentru pacient, riscuri scăzute postoperator şi rezultate excelente pe termen lung.
Cum se realizează o intervenţie artroscopică?
Pentru stabilirea indicaţiei de intervenţie artroscopică, pacientul trebuie să efectueze o serie de investigaţii imagistice specifice, recomandate de medicul ortoped, în urma consultaţiei: radiografie digitală, ecografie, examen RMN sau tomografie computerizată la articulaţia afectată. Ulterior, după diagnostic, pacientul este supus şi unui consult preanestezic, care include o serie de analize de laborator şi consultaţie din partea unui medic specializat în anestezie şi terapie intensivă. În acest fel, starea lui de sănătate poate fi evaluată complet, pentru ca medicii să descopere dacă există vreun risc de complicaţii.
Anestezia poate fi locală, regională sau generală, în funcţie de amploarea intervenţiei şi de starea pacientului. Operaţia durează aproximativ o oră şi presupune introducerea în articulaţie, printr-o incizie mică, de numai 0.5 cm, a unui tub subţire (artroscop), care este conectat la o cameră video şi la o sursă de lumină, pentru vizualizarea detaliată a structurilor anatomice din zona afectată. Prin alte orificii la fel de mici, chirurgul inserează apoi şi instrumente chirurgicale, pentru efectuarea tratamentului necesar.
Care sunt principalele indicaţii ale artroscopiei?
Intervenţiile artroscopice sunt folosite în special pentru diagnosticarea şi tratarea unor probleme ale tendoanelor şi ligamentelor şi în funcţie de articulaţia care este investigată şi tratată, intervenţia artroscopică poate fi:
Artroscopie de genunchi – este utilizată în cazul durerii persistente de genunchi, care poate fi însoţită şi de instabilitatea acestei articulaţii. Durerea de genunchi poate fi provocată, în principal, de traumatisme survenite ca urmare a unei accidentări, cum sunt ruptura de menisc şi ruptura de ligament încrucişat.
Artroscopie de umăr – este folosită pentru diagnosticarea şi tratarea umărului îngheţat (înţepenit), dar şi pentru diferite leziuni (luxaţii recidivante, leziuni de cartilaj articular, leziuni ale tendonului lung al bicepsului, leziuni de labrum, rupturi ale muşchilor coafei rotatorilor) sau în cazul unor afecţiuni cronice care provoacă durere şi limitarea mobilităţii umărului (tendinite, bursite rezistente la tratament medicamentos, calcificări de tendoane).
Intervenţiile artroscopice pot fi folosite, de asemenea, pentru diagnosticarea şi tratarea artritei care se manifestă la încheietura mâinii, la cot, şold sau la gleznă, dar şi pentru alte afecţiuni care pot provoca dizabilitate şi durere persistentă, cum este sindromul de tunel carpian.
La Spitalul Clinic SANADOR se efectuează cu succes o gamă variată de intervenţii artroscopice, în special de genunchi şi umăr, pentru diferite afecţiuni şi leziuni articulare. Dacă este necesar, echipa medicală poate realiza şi proceduri de artroplastie, cu rezultate de durată şi recuperare rapidă. Chirurgii ortopezi supraspecializaţi în artroscopie au experienţă îndelungată şi folosesc cele mai avansate echipamente medicale pentru diagnostic şi tratament.
Care sunt beneficiile artroscopiei?
Fiind o tehnică minim invazivă, artroscopia aduce numeroase beneficii, atât pentru pacient, cât şi pentru medic. În primul rând, bolnavul se va bucura de o recuperare mai rapidă, cu riscuri reduse de complicaţii postoperatorii, durată scurtă de spitalizare, iar durerea şi sângerarea vor fi semnificativ reduse. În plus, cicatricile rezultate în urma operaţiei vor fi de mici dimensiuni, astfel încât rezultatul tratamentului va fi unul foarte bun nu doar din punct de vedere funcţional, ci şi estetic. De asemenea, artroscopia îi oferă şi chirurgului avantaje importante, pentru că poate realiza intervenţii mult mai precise şi mai sigure, cu rezultate foarte bune pe termen lung.
Cum decurge recuperarea după artroscopie?
După finalizarea intervenţiei, pacientul va sta două ore în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, pentru a fi atent monitorizat, apoi va fi transferat pe secţia de ortopedie, într-o rezervă. Din acest moment, în mod normal, spitalizarea nu durează mai mult de o zi, dacă nu apar complicaţii. Pacientul va primi antibiotice şi analgezice pentru ameliorarea durerii, apoi va fi externat, însă nu înainte de a primi de la medicul specialist toate recomandările necesare pentru a continua recuperarea acasă.
Până la vindecarea completă, articulaţia operată trebuie să fie protejată printr-o orteză specială sau prin alte metode, în funcţie de indicaţiile medicului. Şedinţele de recuperare medicală ajută foarte mult la o recuperare mai rapidă şi mai uşoară a mobilităţii şi a forţei musculare, de aceea pacientul nu trebuie să neglijeze nici acest aspect.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii care au fost supuşi unor intervenţii artroscopice pot beneficia de o monitorizare pe termen lung a evoluţiei, prin consultaţii de ortopedie şi investigaţii imagistice avansate - radiografie digitală, ecografie, tomografie computerizată sau examen RMN. De asemenea, aceştia au acces şi la serviciile de recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie (fizioterapie, kinetoterapie, masaj terapeutic), care au un rol esenţial în reabilitarea după o accidentare sau o intervenţie chirurgicală. Urmarea unui program personalizat de recuperare ajută la o vindecare mai rapidă şi la obţinerea unor rezultate de durată, prevenind totodată recidivarea unor afecţiuni sau traumatisme.