Controalele medicale periodice şi unele investigaţii de rutină, cum ar fi, de exemplu, analizele de sânge, testarea Babeş-Papanicolau (PAP) sau colonoscopia sunt esenţiale pentru depistarea din timp a unor problemele grave de sănătate. Efectuarea investigaţiilor este corelată şi cu vârsta femeii, unele analize fiind recomandate să fie realizate, periodic, pe tot parcursul vieţii, altele doar în anumite etape. Analizele şi testele medicale recomandate în funcţie de vârsta femeii pot fi împărţite, în principal, în teste pentru femeile între 18-39 de ani, 40-64 de ani şi peste 65 de ani.
Toate recomandările medicale vor fi făcute de medic, în urma consultului de specialitate şi ţinându-se cont de antecedentele personale de sănătate ale acesteia, istoricul familial, stilul de viaţă al pacientei, dar şi de eventuala medicaţie pe care pacienta o administrează pentru o boală cronică.
Pentru sănătatea femeii, specialiştii SANADOR recomandă efectuarea unui consult ginecologic anual odată cu începerea vieţii sexuale, chiar şi în absenţa oricăror semne şi simptome. Pe lângă consultaţia asigurată de ginecolog, sunt recomandate şi diverse teste şi investigaţii pentru depistare precoce a oricăror probleme, de la infecţii cu transmitere sexuală la leziuni precanceroase ale colului uterin sau a unui cancer de col uterin. În plus, pentru menţinerea unei stări bune de sănătate generală, la SANADOR, pacientele au acces la consultaţii de specialitate multiple - de cardiologie, oftalmologie, urologie, ORL, stomatologie, dermato-venerologie şi diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice – asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi cu o vastă experienţă.
Teste şi analize pentru femeile între 18-39 de ani
Recomandarea pentru femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani este să efectueze, în lipsa altor probleme de sănătate, un consult anual la medicul de familie pentru verificarea greutăţii, înălţimii şi tensiunii arteriale. În cazul unor afecţiuni, vizita la medic nu trebuie întârziată şi trebuie făcută mai des. Valorile tensionale normale necesită verificare o dată la doi ani, însă cele crescute ar trebui monitorizate anual. Este esenţial ca valorile glicemiei să fie monitorizate anual, iar dacă sunt crescute, pacienta ar trebui să consulte un specialist pentru un diagnostic precis şi tratament adecvat în cazul unui diabet zaharat.
La fel de importante sunt şi controalele la medicul cardiolog, nefrolog sau urolog, pentru ca pacientele să se asigure că nu au probleme cardiace sau legate de aparatul urinar. Ecografia cardiacă şi cea abdominală pot identifica unele disfuncţionalităţi, iar pacienta poate primi recomandarea unor investigaţii mai amănunţite, dacă este cazul. Sănătatea sânilor trebuie avută, de asemenea, în atenţie. Ecografia mamară este recomandată pentru femeile sub 40 de ani, mai ales în cazul unui istoric familial de cancer de sân. De asemenea, o mamografie cu tomosinteză poate fi necesară mai devreme dacă există factori de risc suplimentari.
Screening-ul pentru cancerul de col uterin ar trebui să înceapă la vârsta de 21 de ani, iar intervalul de repetare a unui test Papanicolau variază în funcţie de vârstă şi istoricul medical. Pacientele cu diabet, boli cardiovasculare sau alte afecţiuni de risc necesită evaluarea colesterolului şi trigliceridelor periodic. Screeningul pentru cancerul de colon poate fi iniţiat în caz de istoric familial sau alte afecţiuni intestinale.
Controlul stomatologic de două ori pe an şi controlul oftalmologic anual sunt, de asemenea, recomandate. Verificarea pielii pentru cancerul de piele, în special pentru melanom, ar trebui să înceapă de asemenea la această vârstă, mai ales în caz de risc crescut, cum ar fi istoricul familial sau imunitatea scăzută.
La SANADOR, pacientele au acces la analize şi investigaţii medicale realizate cu ajutorul unor echipamente de ultimă generaţie, dar şi la teste specifice pentru depistarea precoce a unor boli grave, precum testul Babeş-Papanicolau şi un test HPV, precum şi la investigaţii imagistice avansate, precum ecografie mamară, mamografie şi RMN mamar, indispensabile decelării timpurii a cancerului de sân. De asemenea, la SANADOR beneficiază, dacă există indicaţie, şi de proceduri endoscopice moderne, precum colonoscopia, foarte importantă în depistarea cancerului colorectal.
Testele medicale pentru femeile între 40-64 de ani
Femeile din această grupă de vârstă ar trebui să facă un examen clinic anual şi să discute cu medicul de familie despre probleme e sănătate cu care se confruntă. Este important să-şi monitorizeze tensiunea arterială, verificând-o cel puţin o dată la doi ani sau anual dacă sunt în categoria de risc pentru hipertensiunea arterială. Pentru sănătatea sânilor, specialiştii recomandă autoexaminarea sânilor lunar şi urmarea recomandărilor medicale în privinţa efectuării mamografiei în funcţie de factorii de risc.
Screeningul pentru cancerul cervical ar trebui să se facă la intervale regulate, iar verificarea periodică a nivelului colesterolului şi trigliceridelor ar trebui să înceapă de la vârsta de 45 de ani şi să se repete la intervale de cinci ani sau mai des, în funcţie factorii de risc şi stilul de viaţă. Screeningul cancerului colorectal prin endoscopie digestivă inferioară poate fi avut în vedere începând cu vârsta de 45 de ani, iar pentru depistarea diabetului zaharat, testarea glicemiei ar trebui efectuată la intervale regulate, începând cu vârsta de 45 de ani sau mai devreme, în funcţie de factorii de risc. Controalele stomatologice ar trebui efectuate periodic, la fel şi cele oftalmologice. Măsurile pentru depistarea precoce a cancerul pulmonar prin low dose CT ar trebui luate în considerare pentru femeile fumătoare sau foste fumătoare cu vârsta de 55 de ani sau mai mult. De asemenea, evaluarea osteoporozei şi a riscului de fractură prin analiza DEXA nu trebuie neglijată.
La SANADOR, pacientele pot beneficia de servicii medicale complete, având acces la prevenţie, screening, diagnostic şi tratament pentru diverse afecţiuni, inclusiv oncologice. De asemenea, femeile au acces la investigaţii pentru diagnosticul precoce al osteoporozei, realizate de medici foarte bine pregătiţi cu ajutorul unor echipamente ultramoderne.
Testele medicale pentru femeile peste 65 de ani
Femeile cu vârsta de 65 de ani şi peste ar trebui să aibă un examen clinic anual pentru evaluarea stării generale de sănătate la medicul de familie. Sănătatea inimii ar trebui atent monitorizată de către un medic cardiolog. Testul densităţii osoase este recomandat pentru a evalua sănătatea oaselor şi pentru a preîntâmpina o fractură.
Mamografia este recomandată pentru femeile între 50 şi 75 de ani, dar poate fi necesară uneori mai devreme în caz de factori de risc sau istoric familial de cancer de sân.
Depistarea precoce a cancerul cervical poate reprezenta un obiectiv după vârsta de 65 de ani, în funcţie de istoricul medical al pacientei. Verificarea colesterolului şi a sănătăţii colonului este importantă, iar modalităţile de screening pot varia în funcţie de nevoile individuale şi istoricul medical.
Consulturile stomatologice şi efectuarea testelor periodice pentru diabet, oftalmologie şi auz sunt, de asemenea, esenţiale pentru menţinerea sănătăţii generale. Screeningul pentru cancerul pulmonar este recomandat pentru femeile cu istoric de fumat activ sau pasiv.
De asemenea, verificarea pielii pentru semne de cancer de piele este importantă, în special în cazul unui risc crescut, cum ar fi un istoric familial de cancer de piele sau un sistem imunitar slăbit.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele pot beneficia de mamografii efectuate cu sistemul Selenia Dimension 3D Hologic, un echipament ultraperformant. Prin tehnologia pe care o utilizează, aparatul permite obţinerea unor imagini 2D şi 3D ale sânului. Pentru evaluarea riscului cardiovascular, pacientele au acces la SANADOR la consulturi de specialitate şi investigaţii specifice - electrocardiogramă, ecocardiografie, ecografie Doppler vasculară şi teste funcţionale – realizate de medici foarte bine pregătiţi şi cu o vastă experienţă în diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor inimii. La SANADOR, pacientele beneficiază de tratament personalizat pentru dislipidemie, în funcţie de cauzele şi severitatea bolii şi afecţiunile asociate. De asemenea, pacientele au acces la consulturi stomatologice, oftalmologice şi ORL, asigurate de medici bine instruiţi şi empatici.