Trombectomia endovasculară, deşi este sigură şi benefică persoanelor care au suferit de accident vascular cerebral ischemic, mai puţin de 20% au acces la acest tratament, potrivit unui studiu al Universităţii de Ştiinţe Medicale din Texas. Iar dacă în SUA mai puţin de o cincime dintre pacienţii cu AVC au acces în timp util la trombectomie, în România, rata de trombectomii este 0,1%.
Trombectomia endovasculară (care poate elimina un cheag de sânge cu ajutorul unui cateter mic ghidat printr-o arteră, de obicei artera femoral[, prin corp, pân[ la locul blocajului din creier) este esenţială pentru recuperarea ischemică a accidentului vascular cerebral.
Cercetări anterioare ale oamenilor de ştiinţă au dovedit că trombectomia este o abordare eficientă a îngrijirii accidentului vascular cerebral atunci când este efectuată în 24 de ore de la producerea evenimentului, dar accesul reprezintă o mare problemă în S.U.A.
,,Majoritatea pacienţilor cu accident vascular cerebral nu au acces în timp util la trombectomie, un tratament extrem de eficient. În studiu am constatat că sub o treime dintre americani - 30% - pot accesa un centru echipat cu trombectomie în termen de 30 de minute de la debutul accidentului vascular cerebral. Mai rău, doar 19,8% ar putea accesa o astfel de clinică în 15 minute”, e de părere dr. Amrou Sarraj, autorul principal al studiului.
România are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa. Conform statisticilor, 4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Circa 61.500 de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în ţara noastră, cele mai multe dintre ele - 55.000 - fiind accidente ischemice. Unul din 5 români care suferă un AVC moare în primele 30 de zile, iar unul din 3 rămâne imobilizaţi la pat. Cu toate acestea, rata de trombectomii în România este 0,1%, mult sub media Uniunii Europene care este de 10%.