Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV şi poate fi depistat precoce, dacă se fac controale periodice la medicul ginecolog, care să includă şi testarea Babeş-Papanicolau. Detectarea precoce a leziunilor precanceroase şi a cancerului cervical creşte semnificativ şansele de vindecare şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacientelor.
La SANADOR, pacientele au acces la consultaţii de ginecologie asigurate de medici bine instruiţi şi empatici şi pot beneficia de genotipare HPV şi testare Babeş-Papanicolau, dar şi de biopsie, singura investigaţie diagnostică capabilă să facă diferenţa între ţesutul benign şi malign şi să stabilească un diagnostic de certitudine. În cadrul Centrului Oncologic SANADOR, cel mai mare centru medical de profil din sistemul privat, pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin au acces la investigaţii avansate destinate stadializării bolii, ca examenele CT, RMN sau examenul PET-CT, dar şi de tratament oncologic modern, prin chimioterapie, imunoterapie, radioterapie sau terapii biologice ţintite.
Atunci când există indicaţie pentru tratament chirurgical, pacientele au acces la Spitalul Clinic SANADOR la investigaţii chirurgicale avansate, care se pot efectua clasic sau minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau robotică, în funcţie de recomandări.
Prevenţia cancerului cervical
Papilomavirusul uman se transmite prin contact sexual, iar pentru a preveni infectarea şi apariţia cancerului, cea mai simplă metodă de prevenţie este vaccinarea anti-HPV. Vaccinul Gardasil 9 asigură protecţie împotriva tulpinilor oncogene şi a celor care cauzează verucile genitale. Este recomandat atât fetelor, cât şi băieţilor, înainte de debutul vieţii sexuale, iar uneori este indicat şi pentru adulţi, deoarece pot fi purtători sănătoşi ai virusului şi pot dezvolta diverse forme de cancer.
Trebuie avut în vedere, însă, faptul că un vaccin nu asigură o protecţie completă împotriva bolii, motiv pentru care testele de screening rămân esenţiale. Specialiştii SANADOR recomandă începerea vaccinării ani-HPV de la vârsta de 12 ani, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, reducând astfel riscul de cancer penian, precum şi de cancer în zona capului şi gâtului. Deşi vaccinarea este posibilă şi după vârsta de 18 ani, beneficiul imunizării scade odată cu înaintarea în vârstă, deoarece persoanele pot fi deja expuse riscului de infectare cu HPV.
Diagnosticul avansat al cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin progresează deseori discret, iar atunci când apar semnele şi simptomele, este posibil să fie deja prea târziu. De aceea, identificarea precoce a acestui tip de cancer este foarte importantă şi poate fi realizată prin metode adecvate de screening. Printre cele mai eficiente teste se numără testarea Babeş-Papanicolau, care se poate efectua foarte uşor în orice cabinet ginecologic, şi genotiparea HPV, care indică prezenţa şi tipul de tulpină HPV infectată. Aceste teste sunt nedureroase şi presupun recoltarea de celule de la nivelul colului uterin, cu ajutorul unor periuţe speciale, care vor fi analizate ulterior în laborator.
În cazul în care apar leziuni suspecte, vor fi necesare investigaţii suplimentare precum colposcopia şi biopsia. Colposcopia permite o examinare detaliată a colului uterin cu ajutorul unui instrument special, dotat cu o lupă, care poate identifica chiar şi cele mai mici leziuni. Biopsia, o altă investigaţie, implică excizia unui fragment de ţesut pentru analiză ulterioară în laborator.
Pentru a determina stadiul cancerului cervical, medicul poate recomanda investigaţii imagistice avansate precum tomografia computerizată, rezonanţa magnetică şi examinarea PET-CT, care oferă informaţii valoroase despre extinderea cancerului şi prezenţa eventualelor metastaze. Pe baza acestor investigaţii, oncologul va elabora un plan de tratament personalizat.
La SANADOR, pacientele pot beneficia de investigaţii diagnostice de vârf pentru cancerul cervical, realizate cu echipamente ultraperformante, precum Siemens Biograph Horizon-3R pentru PET-CT, RMN cu putere 3 Tesla şi CT 128 slice, asigurând rezultate precise şi rapide.
Tratamentul modern al cancerului cervical
Deseori, tratamentul cancerului cervical include intervenţie chirurgicală, dar şi chimioterapie sau radioterapie, internă sau externă, în diverse combinaţii şi într-o ordine prestabilită.
În cazurile descoperite în stadii incipiente, pacientele pot beneficia de intervenţii chirurgicale minim invazive precum conizaţia sau trahelectomia, care vizează excizia parţială sau completă a colului uterin şi a ţesuturilor afectate. În cazurile mai avansate, poate fi necesară histerectomia totală, îndepărtându-se uterul, ovarele, trompele uterine şi uneori porţiuni din vagin şi ganglionii limfatici.
Datorită noilor tehnologii disponibile în prezent, histerectomia poate fi efectuată şi prin proceduri minim invazive, laparoscopice sau robotice. Cea din urmă permite mult mai uşor efectuarea limfadenectomiilor, comparativ cu chirurgia clasică sau chiar laparoscopică, prin care se pot face greu astfel de manevre în zone foarte înguste, cum este pelvisul.
Pentru cazurile avansate de cancer cervical, pacientele cu indicaţie pentru radioterapie, pot beneficia de o metodă terapeutică modernă - brahiterapia sau radioterapia internă. Aceasta se face prin introducerea unor implanturi radioactive direct în ţesutul tumoral sau în apropierea acestuia. În acest fel, pot fi administrate doze mari de radiaţii pentru distrugerea tumorilor, cu afectarea minimă a organelor şi structurilor sănătoase învecinate.
Spitalul Clinic SANADOR asigură pacientelor diagnosticate cu cancer cervical toate tipurile de intervenţii chirurgicale, în funcţie de indicaţiile fiecărui caz în parte. Intervenţiile robotice sunt efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic utilizat la ora actuală în lume. Astfel, chirurgul poate realiza cu succes histerectomii şi limfadenectomii prin manevre sigure şi precise, cu respectarea marginilor de siguranţă oncologică şi protejarea ţesuturilor sănătoase. De asemenea, la Centrul Oncologic SANADOR, brahiterapia pentru cancerul de col uterin este realizată cu ajutorul unui echipament performant, dotat cu tehnologii moderne, Varian GammaMedPlus iX, care oferă precizie, flexibilitate şi siguranţă în administrarea tratamentului.