Măştile de pânză pot reduce transmiterea COVID-19

Măştile de pânză pot reduce transmiterea COVID-19

Măştile de pânză, în special cele cu mai multe straturi de pânză de bumbac, pot reduce transmiterea noului coronavirus. Cercetătorii au examinat mai multe dovezi atât de dată recentă, cât şi mai vechi, însumând un secol de date cu privire la studiile care arată că măştile de pânză pot reduce contaminarea aerului şi a suprafeţelor.

Echipa Universităţii McMaster a examinat datele pe o perioadă de 100 de ani şi a găsit că în anii ’60 -’70 se studiase în ce fel măştile de pânză îi proteja pe ceilalţi oameni de purtători. O mască formată din trei straturi (muselină-flanelă-muselină) a redus contaminarea suprafeţei cu 99 la sută, microorganismele aeriene totale cu 99 la sută.

Cercetătorii au găsit dovezi referitoare la o mască comercială din bumbac cu patru straturi care reducea împrăştierea tuturor particulelor cu 99%, comparativ cu 96% până la 99% pentru măştile medicale contemporane de unică folosinţă.

,,Ideea nu este că unele particule pot pătrunde prin mască, ci că unele particule sunt oprite, în special spre exterior de la purtător", a spus Catherine Clase, profesor de medicină la Universitatea McMaster şi nefrolog la St. Joseph's Healthcare Hamilton.

,,În mod ideal, am dori ca o mască să funcţioneze în ambele direcţii, protejând purtătorul de mediul înconjurător şi reducând contaminarea mediului - aer şi suprafeţe - de către purtător", a precizat Catherine Clase, potrivit ScienceDaily.com.

În opinia cercetătorilor canadieni, pânza poate bloca particulele. Filtrarea ţesăturii este destul de variabilă, un singur strat de de pânză poate bloca între 10 şi 40%. Dar mai multe straturi cresc eficienţa, iar studiile moderne au confirmat că unele combinaţii de pânză, de exemplu, flanela de bumbac, blochează mai mult de 90% din particule.

„Munca noastră este doar o parte a unui puzzle complex. În ceea ce priveşte realizarea măştilor, este important să ne dăm seama că mai multe straturi vor oferi mai multă protecţie, atât spre interior, cât şi spre exterior, dar purtarea va îngreuna respiraţia. Din acest motiv, nu sunt recomandate copiilor sub doi ani şi persoanelor cu dificultăţi de respiraţie", a specificat Clase.

Cu siguranţă, sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili care sunt cele mai bune materiale şi care este designul de măşti care protejează cel mai bine oamenii de noul coronavirus.

În ceea ce priveşte măştileN95, mai multe studii au demonstrat că pot fi reutilizate dacă se sterilizează.

viewscnt